"Путін любить своє занадто довге життя". Зеленський прокоментував погрози Росії ядерною зброєю

Путін погрожував ядерною зброєю ще у вересні 2022 року
Фото: EPA

Нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін не віддасть наказу про застосування ядерної зброї проти України, тому що хоче жити. Таку думку президент України Володимир Зеленський висловив 27 серпня на пресконференції, яку транслював у YouTube Офіс президента.

Журналіст запитав, чи поділяє президент України побоювання представників Заходу щодо ймовірного застосування Москвою ядерної зброї у відповідь на можливий дозвіл використовувати проти РФ далекобійну західну зброю. Зокрема, 27 серпня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про "уточнення" ядерної доктрини Росії.

"Я думаю, розвідка РФ знає наполегливі наші кроки й, думаю, розуміє, що ми близькі до рішення, і коли вони розуміють, що може так статися, що будуть такі позитивні рішення, – тим більше буде напружувати медіапростір Російська Федерація, їхнє МЗС або інші їхні інституції. Так завжди. Вони завжди залякують. Частиною цієї залякувальної програми є і залякування ядерною зброєю", – сказав Зеленський.

Президент України вважає, що "Путін надто любить своє життя".

"[Путін] надто любить своє занадто довге [життя], і тому мені здається, що буде триматися за це крісло, за цей Кремль і за підтримку його суспільства його дій", – наголосив Зеленський.

Він вважає, що використання Росією ядерної зброї "навряд чи підтримує весь світ".

"Я думаю, буде дуже швидка відповідь усього світу, або ми з вами тоді нічого не розуміємо в безпеці у світі, якщо комусь дозволено використовувати, навіть думати про використання ядерної зброї", – заявив Зеленський.

Контекст:

Путін ще 21 вересня 2022 року заявляв про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. За місяць він заявив, що Росія "ніколи не говорила" про ймовірність застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За оцінками міністерства оборони США, в арсеналі РФ є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, призначеної для застосування на полях битв для придушення звичайних сил, пише The New York Times.

У березні 2024 року Путін заявив, що з військово-технічного погляду РФ готова до ядерної війни, а її стратегічні сили – "постійно в бойовій готовності". 5 червня Путін пригрозив, що Захід помиляється, вважаючи, що РФ ніколи не застосує ядерної зброї.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський в опублікованому 25 травня інтерв'ю заявив, що в разі застосування Москвою ядерної зброї США знищать усі російські позиції в Україні. За його словами, Білий дім попередив про це владу РФ.