Рада ухвалила законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні

Парламент ухвалив законопроєкт у другому читанні та в цілому
Фото: Залізний нардеп / Telegram

Верховна Рада України 20 серпня ухвалила в другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №8371 про заборону Російської православної церкви в Україні. Про це депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив у Telegram.

За його словами, документ підтримало 265 депутатів.

Законопроєкт встановлює обмеження релігійним організаціям на зв'язки із РПЦ, діяльність якої в Україні забороняють. Документ визначає строк, протягом якого українські організації мають позбутися цих зв'язків, порядок державного нагляду за дотриманням цієї вимоги, надає державним органам повноваження щодо взаємодії з релігійними організаціями, котрі самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк додав, що закон набуває чинності за 30 днів від дня його опублікування. Але громади Української православної церкви Московського патріархату матимуть дев'ять місяців на те, щоб розірвати зв'язки з РПЦ.

Железняк указав, скільки голосів за дали парламентські фракції та групи:

  • "Слуга народу" – 173;
  • "Європейська солідарність" – 25;
  • "Батьківщина" – 17;
  • "Платформа за життя та мир" – 1;
  • "За майбутнє" – 9;
  • "Голос" – 18;
  • "Довіра" – 11;
  • "Відновлення України" – 0;
  • позафракційні – 11.

Контекст:

В Україні діє Українська православна церква Московського патріархату, яка є частиною Російської православної церкви. УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) та висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

16 серпня 2024 року комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт №8371, що передбачає заборону в країні діяльності УПЦ МП.

У першому читанні урядовий законопроєкт про заборону УПЦ МП у парламенті ухвалили в жовтні 2023 року. Планували, що у другому читанні його розглянуть у червні 2024 року, але цього не сталося. 23 липня частина нардепів блокувала трибуну Ради, вимагаючи поставити проєкт на голосування, вони цього не досягли, а після цього парламент пішов на канікули до серпня.

16 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів зустріч із членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, зазначивши, що Раді запропоновано законопроєкт, який "може реально гарантувати, що не буде жодних маніпуляцій із Москви українською церквою". Наступного дня у ВРЦіРО заявили, що засуджують дії РПЦ і підтримують ідею про те, що в Україні не має бути організацій, які представляють РПЦ.

17 серпня спікер парламенту Руслан Стефанчук заявив, що російську церкву в Україні заборонять. За його словами, за відповідний законопроєкт проголосують на найближчому засіданні Ради.

Патріарх РПЦ Кирило (Володимир Гундяєв) підтримав воєнне вторгнення країни-агресора РФ в Україну. 27 березня в Москві так званий Всесвітній російський народний собор під головуванням Кирила затвердив документ із назвою "Настоящее и будущее русского мира", у якому війну, розв'язану окупантами в Україні, назвали "священною".