Резніков заявив, що може звільнитися з посади міністра оборони, якщо "вже не буде сил і почуття гумору сміятися над людьми", які хочуть його відставки

ЗМІ повідомляли, що Зеленський уже розмовляв із двома претендентами на посаду міністра оборони замість Резнікова (на фото)
Фото: EPA

Глава Міноборони України Олексій Резніков заявив 19 серпня в інтерв'ю "24 каналу", що рішення про його ймовірну відставку ухвалює президент Володимир Зеленський, також він може звільнитися за власним бажанням.

Так міністр відреагував на чергові чутки про його ймовірну відставку.

10 серпня "Українська правда" з посиланням на джерела в органах влади писала, що Зеленський добирає кандидатів на посаду міністра оборони замість Резнікова. За даними видання, тема зміни керівника Міністерства оборони перейшла "з теоретично можливої у практично можливу".

Зеленський, за даними УП, уже розмовляв із двома претендентами. Перший – віцепрем'єр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, другий – міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Резніков, коментуючи чутки, зазначив, що звільнитися може й сам, якщо "уже не буде сил і почуття гумору сміятися над людьми", які хочуть його відставки.

"Коли ми із президентом у серпні 2021 року обговорювали його пропозицію [щодо посади], він знав, що це не було моєю мрією. Ми одразу обговорили, що це – тимчасова історія для мене. Я не є людиною, яка хоче бути чиновником усе своє життя. У мене немає політичних амбіцій. Він знає про мої плани та бажання читати лекції й займатися приватною практикою", – наголосив міністр.

1 серпня народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко написав, що Резнікова можуть призначити послом України у Великобританії. Того самого дня офіційний представник МЗС України Олег Ніколенко закликав народних депутатів України не займатися кадровими призначеннями у сфері зовнішньої політики й не спекулювати на цій темі.

Резніков в інтерв'ю "24 каналу" заявив, що не впевнений, що погодився б обійняти посаду посла в Лондоні, якби надійшла така пропозиція.

"Тут не питання "куди?", а питання "щоб що?". Я – людина проєкту, от якщо є завдання – то виконаю його. Просто так отримати якусь посаду мені не цікаво, тому що ти все одно залишаєшся на публічній службі. А це – дуже невдячна історія, ти отримуєш тільки "на горіхи", – резюмував міністр.

Контекст:

Резнікова призначили міністром оборони України 4 листопада 2021 року. До цього він обіймав посаду віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Він говорив, що не хотів погоджуватися на посаду міністра оборони, але Зеленський переконав його, пояснивши, що він має "навести лад у закупівлях, навести лад зі справедливістю грошового забезпечення, навести лад із корупційною складовою", а також працювати з іноземними партнерами. Окрім того, говорив Резніков, він готуватиме країну до вступу в НАТО.

На початку лютого 2023 року відставку Резнікова вже обговорювали. Кандидатом на посаду міністра оборони, як озвучив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, тоді був начальник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов. Сам Резніков висловлював бажання в такому разі працювати міністром юстиції, а на посаду міністра стратегічних галузей промисловості йти не погодився. Відставки не відбулося, Резніков у березні заявив, що відчуває: Зеленський і далі йому довіряє.