Результат виборів у США – найважливіше в розрахунках Путіна щодо війни – ЗМІ

Путін 5 вересня заявив, що підтримуватиме Гарріс на виборах президента США
Фото: kremlin.ru

Президентські вибори у США мають велике значення не лише для України, а й для країни-агресора РФ. Про це в коментарі The Times, який опублікували 22 вересня, сказав один із західних дипломатів.

За його словами, для нелегітимного російського президента Володимира Путіна "результат виборів буде найважливішим елементом у його власних розрахунках".

Якщо у РФ дійдуть висновку, що у Вашингтоні є уряд, який має намір і надалі підтримувати Україну, то це "напевно змінить їхнє ставлення до ймовірних переговорів", наголосив співрозмовник ЗМІ.

Але якщо в Москві виникне відчуття, що президентом стане Дональд Трамп, який, "імовірно, пропонує їм дешевий вихід, то на цьому все й закінчиться".

Як пише The Times, військові аналітики й дипломати загалом згодні з тим, що Україна нібито не має перспектив витіснити російські війська з окупованої території на сході країни в короткостроковій і середньостроковій перспективі.

У такому разі найбільш реалістичною метою ЗМІ називає підтримку України у стані боротьби доти, доки не вдасться примусити РФ до переговорів.

Один дипломат НАТО визнав, що будь-які переговори будуть "дуже, дуже, дуже складними й болісними для України".

Але заморожування конфлікту на нинішній лінії фронту, як запропонував кандидат у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венс, і примушування України залишитися поза НАТО "було б катастрофічним результатом", наголосив дипломат.

Представник Альянсу додав, що "це точно не може бути основою для переговорів".

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США.

Кандидатом від Республіканської партії під час виборів є експрезидент Трамп.

21 липня чинний президент США Джо Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування віцепрезидентки Камали Гарріс як кандидата від Демократичної партії. 22 серпня делегати з'їзду Демократичної партії підтримали її кандидатуру.

ЗМІ писали, що Трамп, який раніше критикував виділення США допомоги Києву, хоче посадити Україну за стіл переговорів із РФ у разі обрання президентом США. Також він упевнений, що зможе за добу закінчити війну, щойно знову стане главою Білого дому.

Путін 5 вересня підкреслив, що "фаворитом" Москви на виборах у США нібито був президент Байден, який після зняття з перегонів рекомендував своїм прибічникам підтримати Гарріс. "І ми теж так зробимо, будемо її підтримувати", – зазначив Путін.