"Розголос неприродно великий". Віцепрем'єрка Стефанішина пов'язала офшорні розслідування Pandora Papers із законом про деолігархізацію

Стефанішина: Pandora Papers писали не лише про український контекст
Фото: radiosvoboda.org

Публікація розслідування про офшорні компанії Pandora Papers, в якому фігурує президент України Володимир Зеленський, пов'язана з ухваленням закону про деолігархізацію. Про це повідомила в інтерв'ю "Радіо Свобода" 9 жовтня віцепрем'єр-міністерка України з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина.

"Я впевнена, що ці публікації пов'язані з ухваленням закону про деолігархізацію. І в першу чергу я пов'язую це з тим, що розголос був неприродно великим. Розгортання цього меседжу відбулося дуже активно саме через це – інструменти впливу й медіа, якими володіють певні олігархічні групи", – заявила вона.

Журналістка у відповідь зауважила, що витяги з розслідування Pandora Papers публікували міжнародні ЗМІ, зокрема американська газета The Washington Post.

"Я користувалася цими ресурсами: і The Washington Post, і The Guardian. І у цілому там було багато статей по різних елементах. Pandora Papers там писали не тільки про український контекст. Це були десятки, десятки заміток про різні витоки, які проаналізували різні експерти", – відреагувала Стефанішина.

Контекст:

Міжнародний консорціум журналістів 3 жовтня опублікував розслідування Pandora Papers. До роботи над ним залучили 600 журналістів із понад 150 ЗМІ зі 117 країн світу. Журналісти вивчили архів 14 офшорних реєстраторів.

Журналісти проєкту "Слідство.Інфо" виявили у документах Pandora Papers часткове підтвердження схеми переказу $40 млн із 2012 року від структур бізнесмена Ігоря Коломойського офшорним фірмам Зеленського і його соратників. Це відбувалося в період, коли студія "Квартал 95", заснована Зеленським, почала співпрацювати з телеканалом "1+1".

В Офісі президента не побачили жодного компомату в розслідуванні про офшори Зеленського. В ОП підкреслили, що події, описані в розслідуванні, відбувалися до приходу Зеленського до влади.

Серед 336 політиків, які фігурують у розслідуванні офшорних схем, 38 є українцями. На другому місці – Росія (19), на третьому – Колумбія, ОАЕ та Гондурас (по 11).