"Шиють мені створення "русского мира". Нардеп Шевченко заявив, що СБУ завела на нього справу за держзраду

20 квітня 2021 року в Мінську Шевченко зустрівся з Лукашенком
Фото: president.gov.by
Позафракційний народний депутат Євгеній Шевченко повідомив у Facebook 23 грудня, що Служба безпеки України відкрила стосовно нього справу за ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада).

"Шиють мені створення "русского мира" в Україні... Це пов'язано з моєю дружбою з Білоруссю", – написав нардеп.

У СБУ інформації наразі не коментували.

Контекст:

Незважаючи на те, що Україна не визнала останніх президентських виборів у Білорусі, Шевченко у серпні 2020 року опублікував у Facebook привітання Олександрові Лукашенку з перемогою та висловив думку, що проти результатів виборів виступає молодь, якій "хочеться адреналіну, але не хочеться платити податки", і закликав білорусів "пробачити гріхи Лукашенку".

20 квітня 2021 року в Мінську відбулася зустріч Шевченка з Лукашенком. Водночас український нардеп заявив, що "давно мріяв" познайомитися з Лукашенком, а "36% українців хотіли б бачити Лукашенка своїм президентом". У фракції "Слуга народу" наголосили, що партія чи офіційні відомства України нардепа на цю зустріч не делегували.

23 травня після затримання опозиційного блогера Романа Протасевича в Білорусі (для цього в Мінську посадили пасажирський літак, який летів з Афін до Вільнюса) Шевченко висловився на підтримку влади Білорусі.

24 травня стало відомо, що Шевченка виключили із фракції "Слуга народу" у Верховній Раді. Позбавити депутатського мандата Шевченка не можна через те, що обирався до парламенту він у мажоритарному окрузі.