Шмигаль про намір України підготуватися до вступу в ЄС за два роки: Амбітна, але реалістична мета

Стратегічний курс на членство України в Євросоюзі й НАТО закріплено в Конституції вже чотири роки
Фото: depositphotos.com
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що Україна може підготуватися до вступу в Євросоюз за два роки, незважаючи на те, що іншим країнам знадобилося на це "до 10 років", оскільки процес інтеграції триває вже давно.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання в інтерв'ю німецькому виданню Focus, переклад опублікувала пресслужба Кабміну.

"Ми почали рух до ЄС не вчора і не у червні минулого року. Цей процес інтеграції триває давно. Тому ми вважаємо, що це амбітна, але реалістична мета і ми можемо отримати консенсус європейських держав у найближчому майбутньому", – сказав Шмигаль.

Прем'єр зазначив, що в історії ЄС є держави, які пройшли шлях до членства не за 10–12, а за п'ять – сім років.

"Коли війна закінчиться, ми хочемо жити в європейській, розвиненій і цивілізованій країні. І ми точно знаємо, що для цього потрібно зробити. Ми об'єднані в суспільстві та уряді, і тому можемо швидко приймати й затверджувати європейське законодавство та нормативні документи", – наголосив Шмигаль.

Голова Європейської ради Шарль Мішель заявляв на початку лютого, що плани України пройти шлях переговорів щодо вступу в ЄС менше ніж за два роки реальні, за умови що "з українського боку буде сильна політична воля до прискорення".

Контекст:

Верховна Рада та Європарламент 16 вересня 2014 року синхронно затвердили Угоду про асоціацію України з ЄС. 1 вересня 2017 року вона набула чинності у повному обсязі. Стратегічний курс на членство України в Євросоюзі та НАТО закріплено у Конституції з лютого 2019 року.

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія й Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу в Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу в Євросоюз, ідеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, який відбувся в Києві 3 лютого.