Сі Цзіньпін сказав Дуді, що Китай готовий відігравати конструктивну роль у врегулюванні війни в Україні у свій спосіб

Сі Цзіньпін наголосив, що позиція КНР стосовно війни в Україні полягає у сприянні мирним переговорам, зазначили в китайському МЗС
Фото: EPA

Китай готовий і далі відігравати конструктивну роль у політичному врегулюванні війни в Україні, яку розпочала країна-агресор РФ, у свій спосіб. Про це 24 червня в Пекіні під час переговорів із президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив лідер КНР Сі Цзіньпін, повідомляють на сайті китайського МЗС.

"Сі Цзіньпін наголосив, що позиція Китаю стосовно української кризи (так у Пекіні називають повномасштабну російську агресію проти України. – "ГОРДОН") полягає у сприянні мирним переговорам і політичному врегулюванню", – вказано в повідомленні.

На думку лідера КНР, зараз потрібно докласти зусиль, щоб уникнути розширення й загострення конфлікту, знизити напруженість і створити умови для мирних переговорів.

"Китай підтримує всі зусилля, які сприяють мирному врегулюванню кризи й побудові збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки", – ідеться в повідомленні.

Дуда прибув до Китаю з офіційним візитом 22 червня. Перед поїздкою він зазначав, що агресія РФ проти України стане однією з тем його зустрічі із Сі Цзіньпіном.

Контекст:

Китай із початку повномасштабного нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Великий план мирного врегулювання війни в Україні, який містить 12 пунктів, Китай оприлюднив 24 лютого, у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Глава Української держави Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

11 червня 2024 року Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України й Росії. Агентство Bloomberg повідомляло, що КНР і Бразилія планують виступити "з конкурентною ініціативою".