The Times повідомила деталі плану перемоги Зеленського. В ОП прокоментували

Зеленський першим планує презентувати план перемоги Байдену під час візиту до США
Фото: president.gov.ua

Британська The Times, посилаючись на джерела, 22 вересня опублікувала план перемоги, який президент України Володимир Зеленський презентує західним партнерам під час візиту до США.

За інформацією ЗМІ, план перемоги Зеленського містить чотири основні пункти, зокрема:

  • продовження операції в Курській області країни-агресора Росії як територіального козиря;
  • прохання про надання західних гарантій безпеки аналогічних пакту про взаємну оборону під час вступу до НАТО;
  • прохання про надання "специфічного" сучасного озброєння;
  • міжнародну фінансову допомогу для зруйнованої економіки України.

В Офісі президента, коментуючи матеріал, заявили "Суспільному", що не показували плану перемоги Зеленського журналістам The Times.

За словами неназваного співрозмовника ЗМІ в ОП, оприлюднені деталі плану – це узагальнення авторів, а його логіки їм не пояснювали.

"Головне у плані перемоги те, що він комплексний, у ньому всі пункти взаємоповʼязані, важливо реалізовувати їх разом, усе в комплексі, що там зазначено", – наголосив співрозмовник "Суспільного".

Він розповів, що план перемоги Зеленського містить п'ять пунктів – перші чотири за умови погодження планують реалізувати із жовтня до грудня, а п'ятий – уже після війни.

Співрозмовник в ОП не назвав деталей, але уточнив, що питання "сучасного" озброєння й наступу сил оборони України в Курській області справді є в документі.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених і українських дітей, викрадених Росією. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну, вважає президент України.

Після саміту Зеленський заявив про необхідність підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада.

Зеленський першим планує презентувати план перемоги президенту США Джо Байдену під час їхньої зустрічі 26 вересня.

За словами Зеленського, план перемоги України розрахований на ухвалення рішень із жовтня до грудня.