Троє людей дістали підозри у справі про втечу нардепа Дмитрука за кордон

У справі про втечу Дмитрука оголосили підозри його пособникам
Фото: Артем Дмитрук / Facebook

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьох осіб, які незаконно переправили підозрюваного в нападах на громадян народного депутата через державний кордон до невизнаного Придністров’я. Про це повідомила пресслужба ДБР 2 вересня.

Правоохоронці допитали свідків, здійснили аналіз голосових- та інтернет- з’єднань мобільних операторів зв’язку, вивчили маршрути руху абонентів, які були залучені до схеми. Вони встановили, що депутат 23 серпня незаконно перетнув державний кордон України в напрямку Республіки Молдови в районі пунктів пропуску "Павлівка" в зоні відповідальності відділу прикордонної служби "Велика Комарівка" прикордонного загону ДПС України.

"Операцію" з переправлення було ретельно сплановано й завчасно організовано, зазначили у ДБР. За даними слідства, депутат виїхав із Києва приблизно о 13.00 у напрямку Одеси. За кермом автомобіля перебувала інша особа. Завдяки аналізу відео з камер відеоспостереження на автотрасі Київ – Одеса, допиту водія й відпрацюванню низки оперативних версій установлено, що народний депутат вийшов із машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одеської області. Приблизно о 17.00 він пересів в інший автомобіль, за кермом якого був інший фігурант, а також організатор схеми переправлення. Приблизно о 21.00 вони доправили депутата до кордону, після чого він пішки незаконно покинув Україну.

Слідство встановило всіх осіб, які організовували втечу нардепа, зокрема з боку Молдови. Зазначено, що фігуранти вже неодноразово потрапляли в поле зору правоохоронців як люди, які можуть бути причетними до незаконного переправлення громадян через державний кордон України. За оперативними даними, "бізнес" із незаконного переправлення за кордон військовозобов'язаних у цієї групи було поставлено на потік.

Організатор і один із фігурантів наступного дня також втекли до Молдови.

Бюро повідомило про підозри трьох учасників незаконного переправлення осіб через державний кордон за ч. 2 ст. 332 КК України. Двох заочно, одного фігуранта затримали, вирішують питання щодо обрання йому запобіжного заходу, розповіли у ДБР.

Бюро не назвало імені депутата, але обставини справи вказують на Артема Дмитрука (група "Відновлення України").

Контекст:

Дмитрук – мажоритарник, його обрали нардепом у 133-му окрузі в Одесі (балотувався від "Слуги народу"). Він – власник двох одеських спортклубів, за час перебування в парламенті зробив низку скандальних заяв, зокрема говорив, що вважає "педофілом" і наркоманом Олександра Ройтбурда – відомого українського художника, який помер 8 серпня. За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, він також є одним із нардепів-антивакцинаторів. 16 листопада 2021 року Дмитрука виключили зі складу монобільшості.

Дмитрук – відомий прибічник УПЦ МП, у лютому 2024 року він вніс заставу за ченця Києво-Печерської лаври архидиякона Павла (Музичука), якого правоохоронці затримали за підозрою у виправданні й визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України.

24 серпня 2024 року Дмитрук незаконно покинув межі України, перетнув кордон із Молдовою і вилетів до Італії, повідомили ЗМІ. ДБР також відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону чинним нардепом.

25 серпня Дмитрука повідомили про підозру в межах розслідування нападів на правоохоронця в Одесі й військового – у Києві.

29-го і 30 серпня на Дмитрука чекали на допити у ДБР. Він заявив у Telegram, що 29 серпня у бюро приходив його адвокат.