"Це був безлад". Екскоординатор санкційної політики Держдепу Фрід підтвердив, що "кремлівську доповідь" в останній момент змінили

Фрід: Гарна новина полягає в тому, що команда Байдена добре знає Україну і підтримує її
Фото: EPA

Американський дипломат, головний координатор санкційної політики Держдепу у 2013–2017 роках Деніел Фрід розповів в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман, як США готували санкції проти Росії і чому "кремлівська доповідь" виявилася зовсім не такою жорсткою і болючою для Росії, як очікували.

Під час інтерв'ю Бацман зазначила, що коли 2018 року було опубліковано так звану кремлівську доповідь – по суті, санкційний список, – виявилося, що в ньому немає нічого сенсаційного. Інші експерти розповідали головній редакторці "ГОРДОН", що в останній момент цю доповідь підмінили – надійшла команда від адміністрації тодішнього президента США Дональда Трампа.

"Міністерство фінансів поспіхом просто взяло телефонну книгу адміністрації Кремля і список російських мільярдерів із Forbes і подало це як санкційний список. Це правда?" – запитала Бацман.

Фрід підтвердив цю інформацію. За його словами, Конгрес замовив адміністрації президента підготувати список людей із найближчого оточення лідера РФ Володимира Путіна. Він зазначив, що сам не брав участі в підготовці доповіді, оскільки вже не працював в уряді до того моменту, але знає людей, які її підготували, і вони були дуже досвідченими професіоналами.  

"Адміністрація провела чудову роботу, і цей список був засекречений. Потім адміністрація опублікувала список, який не був достовірним. Він складався, наскільки мені відомо, зі списку найбагатших росіян за версією російського видання журналу Forbes", – сказав експерт.

За його словами, сталося це почасти "через некомпетентність".

"В адміністрації Трампа ніколи не було послідовної політики щодо Росії чи до України. Адміністрація хотіла чинити опір агресії Путіна, але самому Трампу Путін подобався", – зазначив Фрід.

Він нагадав, що багато людей в адміністрації Трампа підтримували Україну, зокрема, надали їй певні види зброї. Але сам Трамп, за його словами, сприймав Україну "тільки через призму особистих політичних інтересів".

"Це був безлад. А невеликий безлад у складанні "кремлівської доповіді" відображає великий безлад в адміністративній політиці Трампа. Це що стосується поганих новин. Гарна новина полягає в тому, що команда [президента США Джо] Байдена добре знає Україну і підтримує її", – підкреслив Фрід.

За його інформацією, справжня засекречена доповідь була гарною і її, як і раніше, можна використати, хоча, ймовірно, необхідно оновити.

"Якщо адміністрація Байдена, яка працює з Європою і Великобританією, хоче чинити тиск на режим Путіна, щоб він перестав нападати на Україну і припинив агресію проти Європи та Сполучених Штатів, щоб припинив убивства і втручання в перебіг виборів, – тоді є сенс викрити діяльність і корумпованість фінансових потоків оточення Путіна. У цьому і був сенс "кремлівської доповіді". Ми втратили цю можливість, але згаяне одного разу не означає згаяне назавжди", – додав експерт.

Дивіться повну версію інтерв'ю на YouTube-каналі "Алеся Бацман"

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

29 січня 2018 року міністерство фінансів США презентувало Конгресу "кремлівську доповідь" – список зі 114 високопосадовців та 96 олігархів, наближених до "російського режиму". У ній згадано помічників і радників президента РФ Володимира Путіна, усіх членів уряду РФ, мерів Москви і Санкт-Петербурга. У список також потрапили бізнесмени зі статками понад $1 млрд. Вони посідали перші 96 місць у рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії, підготовленому російською версією видання Forbes.

Тодішній міністр фінансів США Стівен Мнучин повідомляв, що у другій, засекреченій, частині доповіді йшлося про ймовірне введення нових санкцій проти РФ.

6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 24 російських бізнесменів і високопоставлених чиновників, а також низки компаній. Під санкції потрапили бізнесмени Віктор Вексельберг, Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Кирило Шамалов, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер та інші.

У мінфіні США пояснили, що рішення про розширення санкційного списку було ухвалено після публікації доповіді на виконання положень закону США "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA). "Рішення націлено на групу осіб, перелічених у доповіді, зокрема тих, хто отримує вигоди від режиму Путіна і грає основну роль у підтримці зловмисних дій Росії", – ідеться в заяві.