У Держдепі США пояснили свою позицію щодо Венса й допомоги Україні

За словами Міллера, питання допомоги зводиться не лише до представників публічного простору, а й до народу США
Скріншот: U.S. Department of State / YouTube

Питання надання допомоги Україні від США вирішує не конкретний політичний діяч, а американський народ. Про це 16 липня заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер під час брифінгу, відповідаючи на запитання, чи загрожує Україні обрання кандидатом у президенти Дональдом Трампом собі в помічники Джей Ді Венса – противника такої допомоги. Його цитував сайт Держдепу.

"Я вважаю, що питання насправді зводиться не лише до того, що підтримуємо ми чи хтось інший із публічного простору, а й до того, що підтримує американський народ. І ми побачили, що, коли йдеться про Україну, американський народ рішуче підтримує продовження допомоги", – повідомив Міллер.

Окрім того, за його словами, "це питання не лише американської громадськості, а й двопартійної більшості в обох палатах Конгресу".

"І коли ви побачили, що законопроєкт про додаткове фінансування після перешкод зрештою пройшов голосування, ми побачили більшість голосів на підтримку військової допомоги", – додав Міллер.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Головними претендентами називають Байдена (офіційно його ще не висунули у президенти) й республіканця Дональда Трампа (партія офіційно висунула його 15 липня).

Байдена закликають знятися з президентських перегонів, зокрема, через його вік і стан здоров'я. Кандидатуру Байдена мають затвердити на з'їзді Демократичної партії, який відбудеться 19 серпня.

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів Байдена і Трампа. Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався в словах і втрачав хід думки, а його мовлення часто переривалося". Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прибічникам, що залишиться у президентських перегонах.

Після дебатів Байдена і Трампа підтримка кожного з них становить по 40%. Про це свідчать результати опитування, проведеного агентством Reuters і соціологічною компанією Ipsos, результати опублікували 3 липня.

Шанси Трампа виграти президентські перегони можуть стати вищими після замаху 13 липня, повідомляла Al Jazeera. Такі припущення підтверджують дані криптовалютної платформи прогнозів Polymarket.