У Євросоюзі заявили, що не визнають результатів російських "виборів" в окупованому Криму

"Вибори" у Криму не мають юридичної сили й не можуть мати жодних правових наслідків – ЄС
Фото: UKR Mission to the EU / Х

Євросоюз вважає незаконними російські "вибори", які провели із 6-го до 8 вересня у країні-агресорі Росії, а також у захопленому українському Криму. Про це йдеться в заяві Європейської служби зовнішніх справ, опублікованій 9 вересня на сайті організації.

Голосування на регіональних і місцевих "виборах", яке провели окупанти, ЄС називає черговим актом порушення міжнародного права, Статуту ООН і суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України.

"ЄС не визнає цих так званих виборів чи їхніх результатів у Криму. Вони не мають юридичної сили й не можуть мати жодних правових наслідків. Керівництво РФ і осіб, відповідальних за організацію цих незаконних дій, буде притягнуто до відповідальності, й вони понесуть покарання", – ідеться в заяві.

ЄС посилається на резолюцію Генеральної Асамблеї ООН від 27 березня 2014 року, яка підтверджує суверенітет і територіальну цілісність України.

"ЄС підтверджує свою незмінну позицію щодо Криму: він є частиною України", – вказано в повідомленні дипломатичної служби.

Контекст:

Росія окупувала Крим після блокування українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна й більшість інших країн не визнають "приєднання" півострова до РФ.

24 лютого 2022 року Росія повномасштабно вторглася на материкову частину України, зокрема із Криму.

Країна-агресор уже кілька разів проводила у Криму так звані вибори, на нелегітимності кожних із них наголошували в Києві. Про те, що так звані місцеві вибори в окупованому Росією українському Криму не матимуть жодних юридичних наслідків, заявили 7 вересня в Міністерстві закордонних справ України. У МЗС підкреслили, що результати цих "виборів" є нікчемними, а самі "вибори" – нелегітимними.