У "Народному фронті" закликають ухвалити законопроект про спецконфіскацію

Бурбак закликав ухвалити законопроект про спецконфіскацію
Фото: nfront.org.ua

Процес конфіскації коштів, незаконно привласнених екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням, не повинен припинитися, заявив голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

Фракція "Народного фронту" наполягає на ухваленні Верховною Радою законопроекту про спеціальну конфіскацію необґрунтованих активів. Про це на погоджувальній раді парламентських фракцій і партій 15 травня заявив голова фракції Максим Бурбак, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Процес конфіскації вкрадених Януковичем (екс-президентом України Віктором Януковичем. – "ГОРДОН") і його бандою грошей не повинен зупинитися. Для цього ми повинні ухвалити чіткий юридичний документ – закон про спецконфіскацію", – зазначив політик.

Він додав, що в "Народному фронті" вважають за необхідне передати половину конфіскованих коштів на підвищення обороноздатності, другу половину – на соціальні виплати бюджетного сектору.

У листопаді 2015 року президент Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою закон, який вніс зміни до Кримінального кодексу України та визначив поняття спеціальної конфіскації грошей і майна. Цей законопроект належав до так званого безвізового пакета. Він мав створити основу для законного повернення $1,5 млрд, що належали представникам попередньої влади.

Новий проект закону про спецконфіскацію уряд затвердив 14 вересня 2016 року та передав на розгляд до Ради, проте голосування за нього провалилося.

28 квітня в Раді національної безпеки України повідомили, що "Ощадбанк" розпочав процедуру конфіскації коштів Януковича та його оточення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що гроші підуть передусім на зміцнення армії.

Генеральний прокурор Луценко повідомив, що рішення про конфіскацію ухвалив Краматорський міський суд Донецької області, опівночі 28 квітня закінчився термін подання апеляції. За його даними, заблоковані на рахунках Януковича кошти зберігали як у вигляді грошей, так і у вигляді цінних паперів.

28 квітня "Ощадбанк" завершив процедуру перерахування до Державного казначейства конфіскованих коштів, повідомив Луценко.

3 травня на рахунки Державного казначейства зарахували $1,1 млрд на виконання рішення суду, що набрало законної сили, сказав Порошенко.

Президент підкреслив, що під час проведення операції із зарахування $1,1 млрд на рахунки Держказначейства не надійшло жодної претензії від так званих власників грошей.