У Раді обмежать використання Telegram

Обмеження поки поширюються лише на співробітників апарату Ради і не стосуватимуться особистого спілкування
Фото: depositphotos.com

У локальній мережі Верховної Ради обмежать використання месенджера Telegram. Про це 7 жовтня повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин. 

Він опублікував розпорядження апарату Ради з новими положеннями про використання месенджера. За рекомендацією Національного координаційного центра кібербезпеки в локальній мережі парламенту вводять низку заходів, серед яких:

  • двофакторна ідентифікація і скасування синхронізації контактів, блокування комп'ютера, який залишено без нагляду, щоб до нього не мали доступу сторонні;
  • заборона на передавання даних, які використовують у роботі, і службову комунікацію в Telegram;
  • заборона встановлювати Telegram на особисті комп'ютери, які використовують на роботі.

Це стосується тільки працівників апарату Ради, і про обмеження особистого спілкування не йдеться, підкреслив Юрчишин. 

"Думаю, що такі заходи безпеки цілком логічні. На жаль, уже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держпрацівників через Telegram, яким користувалися на робочих пристроях. Чи створювали фейки, як у випадку з нібито каналом спікера Руслана Стефанчука. Цим розпорядженням ми мінімізуємо ризики", – додав він.

Стефанчук 5 жовтня повідомляв, що в Telegram від його імені розсилають фейкові повідомлення. "Не відкривайте! Не беріть слухавку! Не перетелефоновуйте! – закликав він. – Річ у тому, що я вже майже три роки не користуюся Telegram з ідеологічних міркувань!"

Контекст:

Telegram – це зашифрований месенджер, який з'явився 2013 року. Його засновник, росіянин Павло Дуров, до цього запустив російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену в Україні. 27 лютого 2022 року, після того, як почалося масоване вторгнення російських військ в Україну, Дуров заявив, що може обмежити використання Telegram у зв'язку з "українськими подіями", але за кілька хвилин передумав.

Зараз у Франції розслідують справу, в основі якої – відсутність модерації та співпраці з боку Telegram, Дурову висунули низку обвинувачень, серед яких – співучасть у кіберзлочинах. 

Платформа Telegram становить низку загроз безпеці України, вказали в Головному управлінні розвідки Міноборони України в лютому 2024 року. У березні в СБУ повідомили, що бачать "чітку співпрацю адміністрації Telegram із Роскомнаглядом і ФСБ", водночас Telegram не дослуховується до прохань України так, як дослуховується до прохань Росії.

Деякі депутати Верховної Ради (наприклад, нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв) вважають, що, якщо Telegram не розпочне діалогу з Україною, його потрібно закрити

Президент України Володимир Зеленський 27 серпня заявив, що до регулювання соціальних мереж, зокрема Telegram, треба підходити дуже обережно. 19 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки вирішив обмежити службове використання Telegram в органах державної влади України, у військових формуваннях і на об'єктах критичної інфраструктури.