Україна й Маврикій підписали угоду про безвіз

Гобін і Кулеба підписали угоду про безвіз між Маврикієм та Україною в Порт-Луї
Фото: mfa.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і глава МЗС Маврикію Маніш Гобін 8 серпня підписали угоду про безвіз між країнами. Про це повідомив пресцентр українського зовнішньополітичного відомства.

Кулеба провів зустріч із Гобіном у столиці Маврикію Порт-Луї. Це перший візит глави МЗС України в Маврикій із моменту встановлення двосторонніх відносин 1992 року.

Очікують, що на поточному етапі угода про безвіз насамперед сприятиме поїздкам маврикійських інвесторів і бізнесменів в Україну для пошуку нових можливостей роботи в країні.

"Після завершення війни угода сприятиме збільшенню кількості українських туристів на Маврикії. Угода набуде чинності після завершення внутрішніх процедур в обох державах", – ідеться в повідомленні.

Кулеба й Гобін окремо обговорили розвиток торгівлі та інвестицій між Україною й Маврикієм, який є однією з найуспішніших економік Африки.

Кулеба прибув у Маврикій 7 серпня в межах четвертого африканського турне.

Під час візиту український міністр провів також зустріч із прем'єр-міністром Маврикію Правіндом Кумаром Джагнотом, зазначають на сайті уряду цієї країни.

Там розповіли, що, згідно з угодою про безвіз, громадяни України й Маврикію, які мають дійсні проїзні документи, вказані в документі, можуть в'їжджати, перебувати, виїжджати без віз на строк, котрий не перевищує 90 днів, протягом 180 днів.

Контекст:

Україна зацікавлена в розвитку відносин з африканськими країнами, повідомив президент Володимир Зеленський наприкінці жовтня 2022 року.

Після цього Кулеба протягом року здійснив три турне Африкою, відвідавши 12 країн.

У січні 2023 року МЗС України заявило про "перезавантаження" відносин з Африкою. Стратегія України – звільнити Африку від російського впливу, наголошував Кулеба.

4 серпня МЗС України анонсувало візити Кулеби в Малаві, Замбію й Маврикій. "Четверте африканське турне глави МЗС має на меті продовжити розвиток відносин із країнами Африки. Усі три країни – Малаві, Замбію й Маврикій – міністр закордонних справ України відвідає вперше в історії", – ішлося в повідомленні.