Україна хоче, щоб рішення саміту НАТО у Вашингтоні було сильним – ОП

Україна робить усе необхідне, щоб стати членом НАТО, зазначив Жовква
Фото: president.gov.ua

Україна заслуговує на сильне рішення саміту НАТО у Вашингтоні (відбудеться 9–11 липня) щодо перспектив її вступу в Альянс. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", опублікованому 21 червня, заявив заступник глави ОП України Ігор Жовква.

"Україна хоче, щоб рішення саміту у Вашингтоні було сильним. Україна заслуговує на сильне рішення. Україна робить усе необхідне, щоб стати членом НАТО. Вона робить це на полі бою – а ми воюємо зброєю, яку нам постачають країни – члени НАТО. Також ми проходимо взаємосумісність зі збройними силами країн НАТО", – наголосив Жовква.

За його словами, українці, зокрема, точно довели всьому світу, що російську балістику можна збивати за допомогою системи Patriot.

"Якщо це раніше було теоретичне припущення, то зараз це практична реальність. І тепер точно виробники Patriot знають, що їхні системи – одні з найкращих у світі, – зазначив заступник глави ОП. – Тому працюємо над тим, щоб рішення [саміту] було максимально сильним. Ми знаємо про те, яке формулювання зараз обговорюється. Україна тримає руку на пульсі".

Контекст:

У підсумковому документі саміту НАТО, який відбувся у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року, йдеться, що Україні для вступу у блок уже не потрібен план дій щодо членства, але поки що в ньому немає запрошення до Альянсу. "Ми будемо готові надіслати Україні запрошення про вступ до Альянсу, коли союзники погодяться із цим і будуть виконані відповідні умови", – ідеться у комюніке.

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг раніше заявляв, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому Україні допомагають члени Альянсу.

Запрошення України до НАТО не підтримують США і Німеччина, повідомили в українському уряді. The Telegraph написала 28 травня, що Німеччина і США "наполегливо застерегли" Україну від того, щоб вона вимагала визначити чіткі терміни її вступу до НАТО. Також партнери України нібито попередили президента України Володимира Зеленського, щоб він не вимагав від Альянсу "неможливого" – запрошення до НАТО цьогоріч, додало видання.

19 червня CNN повідомив, що офіційні особи США й Німеччини запропонували, щоб Альянс на саміті пообіцяв, що в України є "міст" до членства в НАТО, а не "незворотній шлях", як заявляв у квітні Столтенберг.