Україна розробляє план дій на випадок зупинення допомоги від США – Bloomberg

Україна запропонує план отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду
Фото: depositphotos.com

Україна розробляє план дій на випадок припинення допомоги від США, щоб отримати кредитування від Міжнародного валютного фонду. Про це 9 лютого пише Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

План містить три елементи: розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків і скорочення витрат.

Українські посадовці мають намір запропонувати цей план МВФ під час візиту співробітників у Київ наступного тижня, сказали Bloomberg джерела, які побажали залишитися анонімними. Ці заходи необхідні, щоб запевнити МВФ, що Україна зможе обслуговувати свої борги, якщо союзники не зможуть надати допомогу, що є умовою її кредитної програми на суму $15,6 млрд, ідеться у статті.

Співробітники МВФ на чолі із главою місії Фонду в Україні Гевіном Греєм приїдуть у Київ 12 лютого на три дні. Візит відбудеться перед офіційними переговорами щодо України в Польщі, повідомили джерела. Візит передує розгляду МВФ кредитної програми, яка розпочнеться пізніше в лютому і дасть можливість отримати транш допомоги в розмірі $900 млн.

За словами українського посадовця, основним джерелом коштів для заміни коштів зі США стане розширення внутрішніх державних запозичень. Українські банки високоліквідні, й уряд очікує, що вони і надалі вкладатимуть кошти, які вони не пускають на кредитування через воєнні ризики, у високоприбуткові державні облігації.

За словами джерела, цього року це може принести щонайменше $5 млрд доходу. Уряд може також підвищити податки або скоротити видатки, якщо це необхідно, зазначив посадовець.

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування  на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

5 лютого Сенат США презентував новий двопартійний законопроєкт, який також охоплює допомогу Україні та Ізраїлю і захист кордонів США. Експрезидент США Дональд Трамп закликав республіканців саботувати двопартійну угоду в Сенаті. Він заявив, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і він не має бути прив'язаний до іноземної допомоги в жодному вигляді. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що у цього законопроєкту "реальних шансів немає".  

8 лютого Сенат США підтримав на процедурному голосуванні законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню без угоди про міграцію і кордони.