Шольц обговорив із сенаторами США подальшу допомогу Україні

Шольц розповів, що поговорив із членами Сенату США від Республіканської та Демократичної партій
Фото: Bundeskanzler Olaf Scholz / Х

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту до Вашингтона 9 лютого провів зустрічі із сенаторами США, обговоривши подальшу допомогу Україні. Про це глава німецького уряду поінформував у Х.

"Було приємно знову поговорити із членами Сенату США з обох боків. Україні потрібна вся наша підтримка, щоб захистити себе від агресії Росії", – написав канцлер ФРН.

Шольц 9 лютого проведе зустріч із президентом США Джо Байденом, однією з тем переговорів буде агресивна війна країни-окупанта РФ проти України та її наслідки, наголошено на сайті уряду Німеччини.

Візит Шольца до Вашингтона відбувається в той час, коли важливо стабілізувати допомогу Україні.

"Це необхідно, тому що російська агресивна війна триває з великою силою", – сказав канцлер ФРН 8 лютого перед відльотом до США. – Ми знаємо, що Україна справді захищає себе всім, що має".

Але для того, щоб вона могла і далі це робити, Україні потрібна додаткова підтримка, крім уже обіцяної допомоги, наголосив Шольц.

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

Кілька місяців республіканці й демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроєкту. 5 лютого Сенат США презентував документ, у ньому загальна сума коштів, які виділяють, становила $118 млрд, із них Україні було передбачено $60 млрд. Але в підсумку частина республіканців назвала двопартійну угоду мертвою і заявила, що шансів ухвалити цей законопроєкт немає. Саботувати угоду республіканців закликав і експрезидент Дональд Трамп, він сказав, що США потрібен окремий законопроєкт про кордони й імміграцію і він не має бути прив'язаним до іноземної допомоги в жодному вигляді.

Байден розкритикував Трампа, заявив, що той погрожував республіканцям і намагався їх залякати. Президент США закликав Конгрес схвалити допомогу Україні, потрібну для протистояння російській агресії. "Якщо ми не зупинимо апетитів [президента країни-агресора РФ Володимира] Путіна щодо влади й контролю над Україною, він не обмежиться лише Україною. І витрати для США, наших партнерів і союзників зростуть", – попередив глава Білого дому.

8 лютого Сенат США проголосував за розгляд окремого законопроєкту про допомогу Україні та Ізраїлю без угоди про міграційну реформу і безпеку кордону.