Україну можуть запросити до НАТО у будь-який момент – Стефанішина

У Конституції України закріплено курс на набуття повноцінного членства в НАТО
Фото: ЕРА

Україна дедалі більше інтегрується в НАТО й може будь-коли дістати запрошення в Альянс. Про це віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила в колонці для NV, опублікованій 13 липня.

Вона зазначила, що на саміті НАТО у Вашингтоні "союзники чітко зафіксували, що шлях до НАТО для України є незворотнім, і це було основним меседжем під час виступів лідерів на засіданні Ради Україна – НАТО".

"Жодні погрози, виклики чи вибори не змінять того факту, що майбутнє України – у НАТО. Бо таким є прагнення українців, бо це відповідає безпековим інтересам Європи, а розширення блоку не може бути предметом торгу з агресором, який приніс смерть та руйнування в Європу. Із цим погодилося 32 країни НАТО, і, відповідно, зміни до цього рішення потребуватимуть загального консенсусу. Запрошення для України залишається на порядку денному і може бути надане у будь-який момент", – написала Стефанішина.

На її думку, поки українці чекають цього моменту, Україна стає більш інтегрованою з НАТО у військовому й політичному сенсах.

"Президент України поставив високу планку очікувань від саміту НАТО у Вашингтоні, і нам удалося її взяти разом, у єдності. Уже починаємо готуватися, щоб не менш амбітними були рішення наступного року в Гаазі. Підсумовуючи, скажу так: хоча ми ще не є офіційним членом НАТО, на саміті у Вашингтоні відчули себе повноправною частиною євроатлантичної родини. І благополуччя цієї родини залежатиме від перемоги України – єдиного, що покладе край загарбницьким амбіціям Кремля", – вважає Стефанішина.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО після окупації Криму і початку російської агресії на Донбасі 2014 року. У Конституції України закріплено курс на набуття повноцінного членства в Альянсі.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який 9–11 липня 2024 року відбувся у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – у НАТО".

Країни НАТО допомагають Україні в боротьбі з російською агресією.