В Україні мають намір заборонити всі російські ЗМІ – Ткаченко

Рада розгляне законопроєкт про медіа у другому читанні після рекомендацій Єврокомісії
Фото: Комітет гуманітарної та інформаційної політики / Facebook
Міністерство культури та інформаційної політики України, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики й офіс віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції вирішили доопрацювати законопроєкт про медіа. Про це 21 липня в Telegram повідомив глава Мінкультури України Олександр Ткаченко.

"Новий закон про медіа – як ніколи на часі. І наша євроінтеграція дає цьому шляху новий поштовх. Нині в Україні діють закони для регулювання ЗМІ ще 90-х років. Медійний ландшафт із того часу суттєво змінився: з’явився потужний інтернет, багато соціальних мереж, стримінгових сервісів", – написав Ткаченко, наголосивши, що сьогодні відбулося засідання профільного комітету ВР.

Він вважає, що простір медіа потрібно "упорядкувати", щоб збільшити зусилля в боротьбі з російськими фейками.

"Цей закон поставить заслін російській пропаганді на території України. Усі телеканали та інші засоби масової інформації з походженням із держави-агресора будуть заборонені", додав чиновник.

За словами Ткаченка, документ передбачатиме норму співрегулювання, коли представники медіа спільно з Нацрадою та МКІП "можуть брати участь у врегулюванні тих чи інших важливих питань".

Голова комітету ВР із гуманітарної та інформаційної політики, нардеп від “Слуги народу” Микита Потураєв заявив, що законопроєкт про медіа передали на експертизу до Європейської комісії.

"Незабаром повинні надійти рекомендації Єврокомісії. Як тільки вони надійдуть, ми попросимо робочу групу, яка працювала разом із нами над законопроєктом, щоб ми спільно зібралися і подивилися, які пропозиції надійдуть. Звісно, це стосується другого читання. Я не бачу необхідності зараз ставити законопроєкт на перше читання, оскільки немає відповіді з Єврокомісії", цитує заяву Потураєва на засіданні комітету Telegram-канал Національної спілки журналістів України SPILKA News.

Контекст:

Законопроєкт "Про медіа" №2693 авторства нардепів від "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року. Документ має регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів та платформ загального доступу до інформації. Автори законопроєкту, зокрема, запропонували наділити Нацраду з питань телебачення та радіомовлення функцією нагляду й контролю за всією сферою медіа.

У першому читанні Верховна Рада розглядала проєкт закону 19 травня 2020 року та передала його на доопрацювання.

Законопроєкт зазнав різкої критики журналістів і медіаорганізацій. У 2020 році зареєстрували й інші законопроєкти про медіа.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко обіцяв, що зауваження представників українських ЗМІ та Ради Європи врахують.

1 червня 2022 року під час відеозвернення до Верховної Ради, присвяченого євроінтеграції України, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала ухвалити закон про ЗМІ, який узгодить законодавство України із чинними стандартами ЄС.