В уряді Чехії повідомили, скільки боєприпасів отримає Україна в червні в межах чеської ініціативи

Перше суттєве збільшення постачань артснарядів Україні буде в червні, зазначили в уряді Чехії
Фото: bundeswehr.de (ілюстративне)

Україна із червня в межах чеської ініціативи отримуватиме понад 50 тис. артснарядів на місяць. Про це 30 травня у Празі повідомив спецпредставник уряду Чехії з питань реконструкції України, який відповідає також за чеську ініціативу з постачання боєприпасів, Томаш Копечний, його цитує "Європейська правда".

"Перше суттєве збільшення постачань буде в червні, воно буде в десятках тисяч, між 50 і 100 тис. на місяць", – розповів Копечний.

Напередодні, 29 травня, у чеському міноборони поінформували, що на закупівлю Чехією боєприпасів для України гроші виділили чотири країни з 18, які зобов'язалися, – Канада, Данія, Нідерланди й Португалія. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль уточнив, що на чеську ініціативу зібрали понад €1,6 млрд.

Станом на зараз грошей досить, щоб до кінця року закупити 500 тис. боєприпасів для України, повідомила 28 травня прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

Контекст:

17 лютого президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна разом із партнерами шукає артилерійські боєприпаси, щоб передати їх Україні для боротьби з російською агресією. Він уточнив, що Чехія знайшла спосіб закупити 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм.

7 березня Павел заявив, що союзники зібрали потрібну суму. ЗМІ повідомляли, що план Чехії підтримали, зокрема, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція. Також до ініціативи долучилися Бельгія, Люксембург, Швеція, Ісландія, Словенія.

Прем'єр Чехії Петр Фіала 12 березня заявив, що Чехія може організувати закупівлю додаткових 200 тис. артснарядів для України у третіх країнах. 13 березня радник прем'єр-міністра Чехії з питань нацбезпеки Томаш Пояр повідомив, що артилерійські снаряди, закуплені у країнах за межами Євросоюзу з ініціативи Чехії, можуть потрапити в Україну вже в червні.

У МЗС Чехії розповіли 26 березня, що Україна в межах чеської ініціативи може отримати приблизно 1,5 млн артилерійських боєприпасів.

27 березня Фіала заявив, що до ініціативи його країни приєдналося вже 20 країн.

13 квітня Павел повідомив, що Чехія знайшла вже понад 1 млн артилерійських боєприпасів для України.

15 квітня Фіала зазначав, що Чехія законтрактувала 180 тис. снарядів для України.