Венеціанська комісія опублікувала висновки щодо законопроєкту про реформу Конституційного Суду

Комісія порадила призначити до консультативної групи експертів, яка перевірятиме кандидатів у КСУ, сьомого члена з міжнародних експертів
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook

Венеціанська комісія 20 грудня оприлюднила оновлені висновки щодо законопроєкту №7662 про реформу Конституційного Суду, який Верховна Рада ухвалила минулого тижня.

Згідно з новими висновками, до консультативної групи експертів, яка перевірятиме кандидатів у КСУ, необхідно додати ще одного, сьомого члена з міжнародних експертів. Цей сьомий незалежний експерт дасть можливість нівелювати політичний вплив на комісію.

Також у висновках йдеться про те, що рішення консультативної групи експертів мають бути обов'язковими. За жодних обставин кандидат, який пройшов перевірку з негативним результатом, не може стати суддею КСУ.

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт зараз передбачає роботу шістьох членів ДГЕ, з яких троє є незалежними експертами, а решту призначає президент, Верховна Рада та з'їзд суддів, до того ж без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо.

Контекст:

КСУ складається з 18 суддів – по шість призначають президент, Верховна Рада та з'їзд суддів. До звільнення трьох суддів 7 грудня КСУ складався із 16 осіб, тепер у ньому залишилося лише 13 із 12 необхідних для кворуму.

Окрім того, зараз у КСУ немає голови. Попереднього голову суду Олександра Тупицького президент України Володимир Зеленський усунув у березні 2021 року, оскільки він фігурує у справі про підкуп свідка та введення в оману суду. А 15 травня 2022 року в Тупицького закінчився офіційний строк повноважень судді КСУ. Кілька разів КСУ марно намагався обрати голову.

Верховна Рада на засіданні 13 грудня ухвалила в цілому законопроєкт №7662, яким затвердила новий порядок добору суддів КСУ на конкурсній основі.