Венеціанська комісія підтримала посилення відповідальності за недостовірне декларування

Венеціанська комісія дійшла висновку, що законопроєкт про недостовірне декларування відповідає міжнародним зобов'язанням України

Фото: depositphotos.com
Венеціанська комісія і Генеральне управління з прав людини та дотримання законності Ради Європи опублікували висновок щодо законопроєкту №4651 про посилення відповідальності за недостовірне декларування. Про це 6 травня повідомила пресслужба Ради Європи.

У тексті висновку зазначено, що законопроєкт про відповідальність держслужбовців за недостовірне декларування доходів відповідає міжнародним зобов'язанням України.

Венеціанська комісія привітала введення до Кримінального кодексу України санкцій у вигляді ув'язнення для найсерйозніших правопорушень, пов'язаних із декларуванням доходів, а також підвищенням рівня грошових штрафів. Посилення санкцій має супроводжувати посилення антикорупційних інституцій і механізмів, підкреслили у підсумку.

Комісія висловила співчуття у зв'язку з тим, що посилення відповідальності буде застосовано до наступного циклу декларування – 1 квітня 2022 року.

"Офіційні особи, які не подали декларацій або занесли в них неточну інформацію, будуть нести відповідальність лише відповідно до чинних, м'якших положень, а позитивний ефект від посилених санкцій можна буде відчути тільки наступного року", – заявили у Венеціанській комісії.

Про терміновий висновок Венеціанської комісії попросив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков 12 березня.

Верховна Рада на засіданні 15 квітня в першому читанні ухвалила проєкт закону №4651 про посилення відповідальності за недостовірне декларування. Автори документа запропонували ввести за умисне внесення неправдивої інформації в декларацію відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

Контекст:

Раніше Кримінальний кодекс України регламентував відповідальність за декларування недостовірної інформації статтею 366. Вона передбачає позбавлення волі на строк до двох років за подання суб'єктом декларування свідомо недостовірних відомостей у декларації.

Конституційний Суд України (КСУ) 27 жовтня скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

4 грудня 2020 року Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації – депутати ухвалили законопроєкт №4460, який передбачає штраф і обмеження волі, але не тюремне ув'язнення.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков говорив, що цей законопроєкт "не відповідає запиту українського суспільства". У НАЗК закликали президента ветувати закон.

У січні президент Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про посилення відповідальності за недостовірне декларування і вніс законопроєкт №4651, який передбачає відновлення тюремного покарання за брехню в декларації, до парламенту як невідкладний.

3 березня комітет розглянув законопроєкт №4651 і вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити його в першому читанні.