Віцепрем'єрка Стефанішина обговорила з міністеркою закордонних справ Канади посилення військової допомоги Україні

Жолі та Стефанішина зустрілися в Києві
Фото: kmu.gov.ua
Віцепрем'єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина обговорила з міністеркою закордонних справ Канади Мелані Жолі посилення військової допомоги. Про це повідомила пресслужба Кабміну України.

"Сторони обговорили питання стримування збройної агресії Росії, підтримку євроатлантичних прагнень України та співпрацю України й Канади в безпековому та оборонному секторах. Віцепремʼєр-міністр подякувала за непохитну підтримку Канади, яка особливо важлива в часи ескалації агресії з боку Росії", – ідеться в повідомленні.

Стефанішина підкреслила, що для стримування подальшої ескалації потрібно чітко сформувати такі кроки та запобіжні заходи. Зокрема, на її думку, продовження та введення жорсткіших санкцій є одним із необхідних інструментів для запобігання військовій загрозі з боку Кремля.

"Забаганки Кремля будуть збільшуватись, як тільки [президент РФ Володимир] Путін відчує, що західні демократії йдуть на поступки. Спочатку Росія поставила ультиматум, що Україна не повинна стати членом НАТО, потім умови змінилися, і Кремль почав вимагати гарантій нерозширення Північноатлантичного альянсу у Східній Європі, ще згодом – повернення НАТО до стану 1997 року. Росія також вимагає припинити спільні військові навчання на території України, тож апетит диктувати неприйнятні умови зростатимуть", – вважає Стефанішина.

Вона наголосила, що зміцнення обороноздатності України на користь усіх демократичних країн.

Зі свого боку Жолі підтвердила єдність країн – членів НАТО в підтримці України та запевнила у продовженні плідної співпраці Канади з Україною.

Жолі із 17 січня перебуває з візитом в Україні. Вона вже зустрілася з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, заплановано також зустріч із главою МЗС Дмитром Кулебою.

Контекст:

17 грудня 2021 року на тлі нарощування російських військ біля кордону України МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку" та відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

10-го, 12-го та 13 січня відбулися переговори Росії зі США, НАТО та ОБСЄ про безпеку. За їхнім підсумком у Росії заявили, що не дістали від США і НАТО жодних гарантій, представники США сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація і дипломатія або конфронтація і наслідки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання вступу України в НАТО можуть обговорювати лише Україна та 30 країн членів Альянсу, і підкреслив: Росія становить загрозу для України, а не навпаки.