Влада Польщі обіцяє до початку нового року розблокувати рух вантажівок через український кордон

Із листопада польські перевізники блокують рух вантажівок у чотирьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні
Фото: ЕРА

Польща сподівається деблокувати кордон з Україною до кінця 2023 року. Про це 22 грудня під час брифінгу в Києві сказав заступник міністра інфраструктури Польщі Павел Ганцарж, повідомляє "Німецька хвиля".

За його словами, в останній тиждень грудня очікують на зустріч нового міністра інфраструктури Польщі з комітетом протестувальників на кордоні з Україною.

"Сподіваюся, що ще до кінця цього року цю проблему вдасться розв'язати", – сказав Ганцарж.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомило, що представники двох країн провели переговори.

"Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Питання змін до поточної угоди про лібералізацію вантажних перевезень не обговорюється", – поінформували в міністерстві.

Тему відновлення вантажних перевезень через кордон порушили сьогодні й на брифінгу після зустрічі міністра закордонних справ Радослава Сікорського з українським колегою Дмитром Кулебою в Києві.

"Між сусідами завжди є якісь питання, які потрібно вирішити, як історичні, так і поточні. Тому я взяв із собою польських заступників міністра транспорту та сільського господарства. Ми повинні відновити умови чесної конкуренції, щоб усі отримували вигоду від торгівлі й транспорту. І я думаю, що те, що ми сказали один одному, може призвести до пошуку рішень", – цитує Сікорського "РБК-Україна".

Контекст:

Із листопада польські перевізники блокують рух вантажівок у чотирьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні: "Ягодин – Дорогуськ", "Краковець – Корчова", "Рава-Руська – Гребенне" і "Шегині – Медика". Вони вимагають відновлення системи дозволів чи квот для українського транспорту.

Представник Єврокомісії Адальберт Янц сказав 16 листопада, що повернення до старої системи, скасованої "транспортним безвізом" з ЄС, не є юридично можливим.

За час блокування кордону померло вже троє водіїв, які очікували в Польщі можливості в'їхати в Україну.