Із підписантів комюніке саміту миру зникла ще одна країна, але додався Вселенський патріархат

Тепер під фінальним документом саміту підписи 77 країн і п'яти організацій чи інституцій
Фото: EPA

Зі списку підписів під фінальним комюніке Глобального саміту зникла ще одна країна – Руанда, водночас до документа приєднався Вселенський патріархат. Список опублікував федеральний департамент закордонних справ Швейцарії з позначкою "оновлено 17 червня".

Раніше Руанда була у списку країн як на екрані під час саміту, так і у списку, який опублікувало зовнішньополітичне відомство Швейцарії.

Водночас до комюніке приєднався Вселенський патріархат, який представляв на саміті патріарх Варфоломій.

Загалом тепер під документом підписи 77 країн і п'яти міжнародних організацій чи інституцій.

Скріншот: eda.admin.ch

Контекст:

Саміт миру у швейцарському Бюргенштоку тривав із 15-го до 16 червня. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку та звільнення військовополонених і дітей, викрадених Росією. Україна наполягала, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

На саміті зареєструвалися представники 101 країни та міжнародної організації. Наприкінці саміту повідомляли, що його комюніке підтримали 80 держав і чотири організації. У МЗС України зазначали, що до комюніке планує приєднатися ще кілька країн, яких не було на заході.

Однак список країн, опублікований після саміту, виявився меншим – у ньому не було Іраку та Йорданії. В Офісі президента України пізніше пояснили, що ці країни не відкликали своїх підписів під документом, оскільки й не підписували його – стався "технічний збій". Також не підписали комюніке, хоча були представлені на мирній конференції на різних рівнях, і ще деякі держави – Бразилія, Індія, Саудівська Аравія, Мексика, Індонезія, ПАР, ОАЕ, Таїланд та інші.