За рік після смерті Пригожина кількість найманців "Вагнера" скоротилася в 10 разів – британська розвідка

ПВК "Вагнер" із 50 тис. осіб скоротилася до приблизно 5 тис.
Фото: ЕРА

Після загибелі засновника визнаної терористичною організацією ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та її співзасновника Дмитра Уткіна група розпадається, перетікаючи в інші структури. Про це міністерство оборони Великобританії повідомило 23 серпня з посиланням на дані військової розвідки.

Наприклад, один із командирів ПВК Андрій Трошев приєднався, ймовірно, до приватної військової компанії "Редут", яка під егідою міноборони РФ набирає добровольців на війну в Україні.

Колишній командир 1-го штурмового загону ПВК "Вагнер" Олександр Кузнєцов тепер є частиною чеченського добровольчого загону спецпризначення "Ахмат", ідеться у звіті аналітиків. Командир 3-го штурмового загону ПВК "Вагнер" Борис Нижевенок у травні 2024 року очолив добровольчий загін "Восток-V", стверджує розвідка.

"Якщо на піку 2023 року чисельність ПВК "Вагнер" сягала орієнтовно 50 тис. осіб, то зараз її склад скоротився до приблизно 5 тис. осіб, які залишилися на базах у Білорусі й Африці", – впевнені у британській розвідці.

Контекст:

ПВК "Вагнер" – найвідоміша серед приватних військових компаній, які воювали проти України. У її лавах були найманці й завербовані у тюрмах в'язні.

Міністерство фінансів США 26 січня 2023 року визнало російську приватну військову компанію "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією.

Інтенсивні бої поблизу Бахмута почалися в липні 2022 року. За час боїв місто було фактично повністю зруйноване, "там немає вцілілих будівель, лише земля і багато мертвих росіян", зазначав у травні 2023-го президент України Володимир Зеленський.

Після невдалого заколоту ПВК "Вагнер" у РФ 23–24 червня 2023 року російська влада заявила, що ПВК має "піти в Білорусь". Нині нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін назвав учасників заколоту зрадниками, які зробили помилку. Він вирішив ліквідувати ПВК "Вагнер" і закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування.