Зеленський анонсував рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність

Зеленський: Маємо позбавити Москву можливостей обмежувати свободу українців
Фото: president.gov.ua

Україна має намір не дозволити країні-агресору Росії обмежувати свободу українців у духовній сфері. Про це у зверненні за підсумками 10 серпня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Я провів щойно нараду – підготовчу, про рішення, яке зміцнить нашу українську духовну незалежність. Ми маємо позбавити Москву останніх можливостей обмежувати свободу українців. І рішення для цього повинні бути на 100% ефективними – дійсно працюючими", – сказав глава держави.

Зеленський пообіцяв, що ці рішення буде забезпечено.

Контекст:

Протягом останнього року українські правоохоронні органи регулярно повідомляють про обшуки у храмах УПЦ МП і притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також стосовно низки представників УПЦ МП Україна ввела санкції, а деяких позбавила громадянства.

Зеленський пояснив, що санкції ввели, "щоб держава-агресор не мала жодної ниточки, за яку могла б смикати українське суспільство".

23 липня у Верховній Раді намагалися поставити на голосування урядовий законопроєкт №8371, який передбачає заборону у країні діяльності УПЦ МП, однак цього не відбулося. Проти проголосували нардепи від "Слуги народу" й колишні представники забороненої в Україні партії ОПЗЖ.