Зеленський обговорив із Санчесом графік надходження зброї. Напередодні Іспанія оголосила про передання Україні 10 відремонтованих танків Leopard

Зеленський і Санчес обговорили подальшу оборонну підтримку України
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський на полях саміту Європейської політичної спільноти у Великобританії зустрівся з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Про це Зеленський повідомив у Telegram.

Президент подякував Іспанії за незмінну підтримку України й нещодавні рішення щодо передання Україні оборонної допомоги.

"Обговорили графік надходження озброєння й подальшу оборонну підтримку, реалізацію рішень першого Глобального саміту миру й заплановані тематичні конференції за пунктами формули миру", – написав Зеленський.

Пресслужба Офісу президента зазначила, що Зеленський також поінформував Санчеса про початок процесу скринінгу українського законодавства на відповідність європейському й наголосив на важливості пришвидшення наступних етапів переговорів про вступ України до ЄС.

15 липня Іспанія оголосила про передання Україні пакету військової допомоги, який містить 10 відремонтованих танків Leopard, екскаватори і протитанкові ракети. Ураховуючи цю партію, Іспанія передала Україні загалом 20 таких танків, зазначали в повідомленні.

Контекст:

Іспанія підтримує Україну після початку широкомасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

У середині вересня Іспанія доправила в Україну п'ять літаків із боєприпасами для великокаліберних артсистем.

На початку грудня 2022 року міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес відвідала Одесу й анонсувала новий пакет допомоги Україні. За підсумками зустрічі з Роблес тодішній глава міноборони Олексій Резніков повідомив, що Іспанія надала Україні перші комплекси HAWK.

15 червня 2023 року Роблес на засіданні контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у Брюсселі повідомила, що Іспанія надасть Україні 20 бронемашин TOA M113 і чотири танки Leopard 2А4. Про передання ще чотирьох Leopard 2А4 24 липня повідомила пресслужба міноборони Іспанії.