Зеленський очікує, що переможець виборів у США ще до січня зможе "щось зробити" щодо війни в Україні

Зеленський вважає, що вибори у США вплинуть на позицію країни-агресора РФ
Фото: president.gov.ua

Реакція на війну Росії проти України буде в переможця листопадових президентських виборів у США ще до інавгурації, яку планують на січень 2025 року. Таку думку президент України Володимир Зеленський висловив 21 жовтня під час спілкування із журналістами, інформує "Європейська правда".

Свою думку він сформував за підсумками зустрічей із кандидатами у президенти США Камалою Гарріс (віцепрезидентка, представниця Демократичної партії) і Дональдом Трампом (експрезидент, представляє Республіканську партію) і зазначив, що готовність російської влади до переговорів щодо миру в Україні залежатиме від виборів у США.

"Я думаю, що вони будуть спостерігати за політикою Сполучених Штатів у цьому питанні. А Сполучені Штати продемонструють політику дуже швидко, після виборів, на мою думку. [Трамп чи Гарріс] не будуть чекати до січня. Вони щось не зможуть зробити згідно з їхніми повноваженнями, але щось зможуть", – сказав президент України.

Зеленський також зазначив, що його зустрічі і з Гарріс, і з Трампом були "хорошими", але він не став би їх порівнювати.

Контекст:

Президентські вибори у США відбудуться 5 листопада.

20 жовтня у США озвучили результати опитування, згідно з яким шанси Трампа на перемогу у виборах становлять 52%, тоді як у Гарріс – 42%.

Трамп неодноразово заявляв, що він зможе швидко завершити війну між Росією й Україною, але ніколи не деталізував свого плану й зазначав, що в разі перемоги на виборах "виведе США з війни в Україні". Трамп заявляв, що нібито раніше зміг запобігти вторгненню РФ в Україну і погрожував нелегітимному президенту РФ Володимирові Путіну ударом "просто посеред бісової Москви" в разі, якщо той атакуватиме Україну.

Гарріс називала Путіна "диктатором-убивцею" і виступала за підтримку України в її боротьбі з російською агресією. На думку Гарріс, Трампом легко маніпулювати "лестощами й прихильністю". Як зазначила віцепрезидентка США, Трамп "захоплюється сильними світу цього", а вони "граються з ним, бо він думає, що вони його друзі". Водночас "вони маніпулюють ним увесь час", додала політикиня.