Зеленський: ООН безсила зупинити війну, але формула миру може це зробити – у ній немає права вето

Зеленський зазначив, що в ООН зустрічався з лідерами багатьох країн
Фото: president.gov.ua

Через право вето Рада Безпеки ООН не зможе припинити російську агресію проти України. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 25 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"На жаль, в ООН неможливо по-справжньому й справедливо розв’язувати питання війни й миру, оскільки в Раді Безпеки надто багато залежить від права вето. Коли агресор використовує право вето, ООН безсила зупинити війну. Але формула миру може це зробити – знову ж таки, у ній немає права вето", – сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що українська формула миру – "найкраща можливість для досягнення миру", бо "усі рівні, і вона ефективна та всеосяжна".

"Я радий, що перший саміт миру так нагадував Генеральну Асамблею ООН – усі були рівні. Усі нації, що брали участь у саміті миру – великі й малі, – без права вето, без права блокування. Ті, що були незалежними протягом століть, і ті, що лише нещодавно здобули незалежність. Ті, що самі пройшли через війни, і ті, що звикли до миру. Усі. Усі були рівними – це те, що Росія ненавидить найбільше й не може контролювати, тому Росія каже, що формула миру їй не підходить", – заявив він.

Зеленський зазначив, що під час візиту на заходи ООН він уже зустрічався з лідерами Індії й Гватемали, Японії й Італії, Туреччини й Фінляндії, Канади й Парагваю, Словенії, Німеччини тощо.

"Мої зустрічі триватимуть. Це різні частини світу – абсолютно – і різні політичні устрої, але їх об'єднує спільне розуміння: мир потрібен, і це має бути справжній, справедливий мир", – вважає президент України.

Контекст:

Зеленський перебуває з візитом у США, де на полях Генасамблеї ООН він уже провів низку двосторонніх зустрічей.

В ОП заявляли, що головна мета візиту Зеленського у США – презентувати американському президенту США Джо Байдену й кандидатам у президенти США Дональду Трампу (Республіканська партія) й Камалі Гарріс (Демократична партія) план перемоги України.

ЗМІ повідомляли, що західні союзники України намагаються знизити очікування від плану перемоги, вважаючи, що він не дасть "прориву" у війні проти РФ. Зокрема, обговорюють можливість зв'язатися з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним перед самітом G20 у листопаді.