Зеленський: Путін планує атаки на АЕС, щоб від'єднати їх від енергопостачання

Зеленський нагадав світу про російську окупацію ЗАЕС
Фото: EPA

Окупація російськими військами Запорізької атомної електростанції може призвести до катастрофи. Про це президент України Володимир Зеленський заявив, виступаючи 25 вересня на дебатах Генеральної Асамблеї ООН, трансляцію вів ОП у YouTube.

Президент України нагадав, що в березні 2022 року російські окупанти, захоплюючи ЗАЕС, вели по ній вогонь із танків, "не думаючи про наслідки".

"Це були найжахливіші хвилини війни, коли ніхто не знав, чи вдарить Росія і як по ядерних реакторах, чи призведе це до катастрофи. Ядерні реактори продовжують бути окупованими російськими військами, на жаль, і все ще продовжується ризик ядерного інциденту", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що дії ворога на ЗАЕС можуть призвести до "найбільшого джерела радіації в Європі й, можливо, в усьому світі".

"Особливо небезпечний контроль російських військ над Запорізькою атомною станцією. Російські війська повинні повернути [Україні] контроль над станцією, тільки тоді встановиться більш-менш безпечна ситуація", – заявив президент України.

За його словами, нелегітимний президент Росії Володимир Путін "шукає інших шляхів зламати дух українців", тому що "російська армія не може отримати значних переваг на полі бою".

Зеленський підкреслив, що окупанти цілеспрямовано б'ють по українській енергетичній інфраструктурі.

"Путін знову планує атаки на наші атомні реактори й інфраструктуру, щоб від'єднати атомні реактори від системи енергопостачання і від енергопостачання інших країн. У Росії є супутникові знімки нашої інфраструктури. [...] Будь-який удар по атомній енергетичній інфраструктурі несе величезний ризик – такий, який навіть складно уявити. І ці атомні реактори, атомні станції генеруючі – вони мають бути в безпеці", – вважає він.

Контекст:

В Україні зараз працює три АЕС: Рівненська, Хмельницька й Південноукраїнська. Запорізьку росіяни взяли під контроль у березні 2022 року, станція електроенергії не виробляє.

21 вересня 2024 року в українському МЗС заявили, що РФ готує удари по об'єктах ядерної енергетики України, і попередили про глобальні наслідки.

Раніше, у ніч проти 12 вересня, російський Shahed пролетів над Хмельницькою АЕС. Окрім того, 19 вересня у МАГАТЕ повідомили, що за останній тиждень БПЛА протягом трьох ночей пролітали біля Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області. Уночі 22 вересня російський Shahed намагався зімітувати атаку на Хмельницьку АЕС, заявляли в "Енергоатомі".

Зеленський повідомив в інтерв'ю 23 вересня, що РФ використовує китайські супутники для фотографування українських ядерних об'єктів. Він не відкинув, що це роблять у межах підготовки до ймовірних ударів по них.

24 вересня під час виступу на засіданні Радбезу ООН Зеленський заявив, що Росія має намір атакувати три українські АЕС.