Зеленський: Точно реалізуємо все, щоб створити договір про вступ України в ЄС

Зеленський зазначав, що саме із 25 червня відраховуватиметься старт членства України в ЄС
Фото: president.gov.ua

Україна зробить усе для підписання угоди про вступ у ЄС. Про це 25 червня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Він зазначив, що 25 червня Україна офіційно розпочала переговори з Євросоюзом про членство.

"Це історичний результат. Ми довго до цього йшли, і зараз першу міжурядову конференцію провели, і точно реалізуємо все, що потрібно, щоб пройтися кожним розділом наших відносин із ЄС і створити договір – договір про вступ України", – наголосив президент.

Удень Зеленський зазначав, що саме від сьогодні відраховуватиметься старт членства України в Євросоюзі.

Контекст:

Україна подала заявку на вступ у Євросоюз 28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного російського вторгнення. 23 червня того самого року лідери ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. У грудні 2023-го Європейська рада рекомендувала розпочати переговори про вступ України у блок.

У березні 2024-го Єврокомісія подала Європейській раді пропозиції щодо проєктів переговорних рамок. Бельгійське головування в Раді ЄС проінформувало 14 червня, що постпреди країн – членів Євросоюзу схвалили проєкт переговорних рамок щодо вступу України в ЄС.

21 червня Рада ЄС ухвалила спільні позиції Євросоюзу, включно з переговорними рамками, для переговорів про вступ з Україною. Того самого дня Зеленський затвердив делегацію України для переговорів із ЄС про вступ.

25 червня в Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція ЄС з Україною, після якої переговори про вступ стартували офіційно. Наступний раунд переговорів із ЄС Україна проведе в липні.

В українському МЗС розповіли, що буде шість кластерів переговорів, після чого ЄК має видати висновок про їх успішне завершення і що Україна досягла відповідності критеріям вступу. Потім ухвалюють рішення про підписання угоди про вступ України в ЄС, додали у відомстві. "І третій етап – це ратифікація угоди парламентами країн – членів [ЄС]. Після цього все – ми в Євросоюзі", – наголосив глава МЗС України Дмитро Кулеба.