Жодна країна від комюніке саміту миру не від'єдналася й не від'єднається – Офіс президента України

В Україні "мало хто розуміє", що насправді мирною конференцією у Швейцарії "твориться історія", зазначив Жовква
Фото: president.gov.ua

Жодна країна, представники якої були на Глобальному саміті миру у Швейцарії, не від'єдналася від підсумкового комюніке. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", опублікованому 21 червня, повідомив заступник глави ОП України Ігор Жовква.

Він розповів, що процедура приєднання до комюніке "проходила за так званого процедурного умовчання".

"Ті країни, які готові були приєднатися до комюніке й не порушували цю процедуру умовчання до певного, встановленого швейцарською стороною дедлайну, вважалися такими, що приєдналися. Дві країни – Йорданія та Ірак – подали надто пізно свій сигнал про те, що вони переривають процедуру умовчання, і швейцарська сторона встигла їх урахувати у своєму списку. Щодо Руанди – переговори тривають, іде уточнення їхньої позиції. Тобто нічого такого не сталося, ніякої "зради" немає", – зазначив Жовква.

За його словами, комюніке саміту миру "відкрите до підписання", але в Україні "мало хто розуміє, що насправді цією конференцією твориться історія".

"Знаєте, у світі більше цінують цей саміт, ніж ми в Україні. Жодної країни від комюніке не від'єдналося. Крапка. І не від'єднаються", – наголосив заступник глави ОП.

Жовква додав, що комюніке за останні дні підтримали чотири учасники, зокрема, Вселенський патріархат, Організація американських держав, Антигуа і Барбуда, а також Замбія.

Контекст:

Саміт миру у швейцарському Бюргенштоку тривав із 15-го до 16 червня. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та дітей, яких викрала Росія. Україна наполягала, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

На саміті зареєструвалися представники 101 країни й міжнародної організації. Наприкінці саміту повідомляли, що його комюніке підтримали 80 держав і чотири організації. У МЗС України зазначали, що до комюніке планує приєднатися ще кілька країн, яких не було на заході.

Однак список країн, опублікований після саміту, виявився меншим – у ньому не було Іраку та Йорданії. В Офісі президента України пізніше пояснили, що ці країни не відкликали своїх підписів під документом, оскільки й не підписували його – стався "технічний збій". Також не підписали комюніке, хоча були представлені на мирній конференції на різних рівнях, ще деякі держави – Бразилія, Індія, Саудівська Аравія, Мексика, Індонезія, ПАР, ОАЕ, Таїланд та інші.

19 червня президент України Володимир Зеленський повідомив, що до комюніке приєдналася перша країна, яка не брала участі в саміті, – Антигуа і Барбуда. 20 червня глава держави поінформував, що документ підписала Замбія.