Дуров: Telegram у Росії є поза законом, щодня блокують сотні IP-адрес. Продовжуємо опір

Дуров прокоментував нову політику конфіденційності месенджера
Фото: ЕРА

У Росії від Telegram вимагають не номери та IP-адреси терористів за рішенням суду, як це передбачено новою політикою конфіденційності месенджера, а доступу до повідомлень користувачів, зазначив творець Telegram Павло Дуров.

У Росії триває боротьба проти месенджера Telegram, незважаючи на зміну його політики конфіденційності. Про це 28 серпня творець месенджера Павло Дуров заявив на своєму Telegram-каналі.

Так він прокоментував запровадження месенджером нових правил, згідно з якими компанія передаватиме спецслужбам IP-адреси та номери телефонів терористів за рішенням суду. Дуров наголосив, що це було зроблено, щоб відповідати новим європейським законам про охорону особистих даних.

"Чи може ця зміна призвести до припинення спроб блокування Telegram у Росії? Думаю, що ні – з двох причин. Перше – у Росії від Telegram вимагають не номера та IP-адреси терористів за рішенням суду, а щось принципово інше – доступ до повідомлень, причому всіх користувачів. Друге – Telegram у Росії поза законом; щодня блокують сотні IP-адрес, намагаючись закрити доступ до сервісу", – написав Дуров.

За його словами, у зв'язку із цим якихось звернень від російських служб месенджер не розглядає.

"Продовжуємо опір", – підсумував творець Telegram.

У середині квітня у Росії заблокували Telegram за рішенням Таганського суду Москви. Це сталося після того, як месенджер відмовився передати російським спецслужбам ключі шифрування від переписки користувачів.

Під блокування потрапили мільйони IP-адрес сторонніх сервісів, хостинг яких використовує месенджер, зокрема компаній Amazon і Google, але повністю обмежити доступ до додатка на території РФ не вдалося.

Дуров закликав російських користувачів не видаляти і не встановлювати заново Telegram. Він пообіцяв, що месенджер буде використовувати вмонтовані методи обходу блокувань.

Цього року кількість активних користувачів Telegram сягла 200 млн осіб, повідомляла прес-служба компанії.