Ахметов із початку повномасштабного вторгнення РФ спрямував на підтримку ЗСУ й цивільних 10 млрд грн

Головні напрями допомоги – підтримка ЗСУ, гуманітарна підтримка цивільного населення, підтримка громад, благодійних, адвокаційних проєктів і захисників Маріуполя
Фото: scm.com.ua

Бізнеси СКМ, Фонд Ріната Ахметова й футбольний клуб "Шахтар" спрямували на допомогу країні, військовим і мирним людям уже 10 млрд грн ($284 млн) за 30 місяців повномасштабного вторгнення. Про це йдеться на сайті холдингу.

Допомогу захисникам України реалізують у межах мілітарного проєкту "Сталевий фронт" Ріната Ахметова. Через "Сталевий фронт" силовим підрозділам з усієї країни передають амуніцію, автомобілі, бронетранспортери, карети швидкої допомоги для військових медиків, дрони, тепловізори, приціли, рації, камери, одяг і взуття, аптечки й турнікети, пальне й інші потрібні речі. Зокрема, "Метінвест" розробив і передав понад 530 сталевих бліндажів для бійців на передовій. Також металургійна група постачає сталь для бронезахисту техніки, зокрема американських танків Abrams, виготовляє броню для бронежилетів.

Окрім того, "Метінвест" оплатив постачання 14 британських бронетранспортерів FV432 Mark 2 для захисників 3-ї штурмової.

Від початку повномасштабного російського вторгнення група ДТЕК також постійно надає підтримку Збройним силам України й гуманітарну допомогу, зазначили у пресслужбі. Один із напрямів – адвокаційна робота: ДТЕК і український боксер Олександр Усик запустили спільну кампанію "Битва за світло". Вона стартувала напередодні бою Усика з британцем Тайсоном Ф’юрі за звання абсолютного чемпіона світу. Мета кампанії – привернути увагу світу до критичного становища української енергосистеми через російські ракетні атаки, а також залучити додаткову допомогу міжнародних партнерів для її захисту й відновлення.

Додатково 1 млрд грн Рінат Ахметов виділив на проєкт підтримки захисників і захисниць Маріуполя "Серце Азовсталі". Оборонцям та їхнім сім'ям надають допомогу за сімома програмами. Зокрема, у листопаді минулого року стартувала програма "Вдома", завдяки якій захисники й захисниці міста із І й ІІ групою інвалідності отримують власне житло. 2024 року заплановано придбати 200 квартир. Також проєкт у травні запустив програму "Майбутнє" – комплексну підтримку в адаптації до цивільного життя й самореалізації.

Системну гуманітарну допомогу від бізнесів і проєктів Ріната Ахметова надають мирним українцям у прифронтових зонах і деокупованих регіонах, підкреслили у СКМ.

"Люди отримують продукти, одяг, побутові речі, ліки, засоби гігієни тощо. Також у містах присутності компанії СКМ дбають про шелтери й притулки, лікарні, джерела світла й води тощо. Надається підтримка місцевим адміністраціям, комунальним службам. Фонд Ріната Ахметова з початку війни передав для українців 700 тис. одиниць медикаментів, понад 13 млн продуктових наборів із 2014 року. Відкрив нові проєкти щодо допомоги в реабілітації дітей і дорослих, що постраждали від обстрілів. Надає обігрівачі, допомогу в облаштуванні гуртожитків для маріупольців у Дніпрі", – ідеться в повідомленні.

Системну допомогу спортсменам, переселенцям, бійцям сил оборони України й жителям регіонів, які постраждали від війни, надає і футбольний клуб "Шахтар". Клуб організував і покрив усі витрати на лікування у США захисника "Азовсталі", морпіха Михайла Діанова. Узяв на себе організацію лікування й реабілітації тяжко пораненого під Авдіївкою бійця Віталія Шумея в Барселоні, бійця й фаната "Шахтаря" Євгена Ларченка в Ізраїлі, допомагає з реабілітацією брату свого гравця – бійцю ЗСУ Богдану Кушу. 22 млн грн доходу від товариського матчу з "Тоттенгемом" клуб спрямує на проєкти підтримки й допомоги українцям, які постраждали внаслідок війни. Окрім того, загалом з початку року на допомогу військовим, мирним жителям і дітям клуб спрямував понад 19,5 млн грн.

"Через кілька днів Україна відсвяткує 33 роки свободи й незалежності. Війна показала, що ці дві цінності в українців ніхто не в змозі забрати. Незалежність залежить від внеску кожного – на передовій і в тилу. Ця допомога – частина нашого внеску. Але він не тільки про гроші. Щоденно ми в СКМ продовжуємо інвестувати в Україну, створювати й зберігати робочі місця, відновлювати інфраструктуру й вірити в усіх українців. У нашу спільну міць і надію. Тільки об’єднання зусиль наблизить перемогу якнайшвидше", – переконана директорка з комунікацій СКМ Наталія Ємченко.