До 2051 року населення України може скоротитися до 25,2 млн – прогноз уряду

Стратегію демографічного розвитку України розробило Мінсоцполітики
Фото: EPA

Населення України може скоротитися до 25 млн осіб. Про це йдеться у схваленій 30 вересня Кабінетом Міністрів України Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року.

У документі йдеться (.pdf), що, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, "чисельність населення України до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року – до 25,2 млн осіб".

У стратегії зазначено, що враховують такі виклики й загрози, як бойові дії і дія воєнного стану, але виклики й загрози діятимуть і після їх завершення.

"Прогнозування чисельності населення ускладнюється через відсутність необхідних статистичних даних, зокрема через неможливість обліку демографічних показників на тимчасово окупованих територіях, багатоваріантність сценаріїв перебігу воєнних подій", – написано в документі.

Стратегію демографічного розвитку України розробило Міністерство соціальної політики. Воно передбачило вплив на демографію таких чинників:

  • швидке скорочення чисельності населення внаслідок перевищення кількості померлих над новонародженими;
  • масштабна трудова міграція;
  • низький рівень народжуваності;
  • погіршення стану здоров'я населення;
  • зростання чисельності осіб з інвалідністю;
  • високий рівень передчасної смертності, передусім чоловіків;
  • масова вимушена еміграція населення, передусім жінок та дітей;
  • незаконне вивезення громадян України за кордон, зокрема, країною-агресором Росією;
  • демографічне старіння;
  • масштабне внутрішнє переміщення населення;
  • моделі поведінки, коли значна частина населення свідомо відтерміновує час народження дітей;
  • недостатньо гнучке і недостатньо сучасне сімейне законодавство, зокрема щодо регуляції сімейних і цивільних відносин.

Контекст:

За оцінкою директорки Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Національної академії наук України Елли Лібанової, населення України у січні 2023 року становило 34–35 млн осіб.

За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, після початку повномасштабної війни свої домівки покинула третина населення України – 17 млн. За інформацією ООН станом на 19 серпня 2024 року, у країнах Європи зареєстровано приблизно 6,17 млн українських біженців (у світі – майже 6,74 млн).

Україна планує створити "міністерство єдності", щоб "без примусу" повернути 7,5 млн своїх громадян із-за кордону, заявив 27 серпня президент країни Володимир Зеленський.

2023 року в Україні народилося 187 387 дітей, повідомив 31 січня Opendatabot із посиланням на інформацію Міністерства юстиції. Це на 32% менше, ніж 2021 року: тоді народилося 273 772 немовляти. Загалом скорочення народжуваності фіксують в Україні з 2013 року. Відтоді й до початку повномасштабної війни в лютому 2022 року щорічно народжувалося на 6–7% менше дітей.

Лібанова у травні 2022 року попереджала, що через виїзд за кордон мільйонів українських жінок із дітьми після початку війни Україна може зіткнутися з демографічною кризою.