Громадян України на окупованих територіях закликали уникати "осіннього призову" в армію РФ

Проводячи "призовну кампанію" на території іншої держави з порушенням норм міжнародного права, РФ "фактично делегітимізує її в цілому", зазначили в МЗС України
Фото: EPA (ілюстративне)

МЗС України 1 жовтня висловило "рішучий протест" проти примусової мобілізації українських громадян у російську армію на тимчасово окупованих територіях України в межах так званого осіннього призову.

У відомстві зазначили, що державі-окупанту "забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах", а також "чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії".

"Закликаємо громадян України на тимчасово окупованих територіях усіляко уникати такого "призову", а осіб, які будуть примусово долучені до армії держави-агресора, за першої нагоди залишати такі підрозділи та повертатися на територію України чи виїжджати до третіх країн", – ідеться в заяві.

У МЗС наголосили, що, проводячи "призовну кампанію" на території іншої суверенної держави, порушуючи норми міжнародного права, РФ "фактично делегітимізує її в цілому".

Відомство закликало російських військовослужбовців-строковиків скористатися проєктом "Хочу жити" й добровільно скласти зброю в разі їх залучення до агресії проти України.

"Українцям – громадянам Російської Федерації на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах нинішніх Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації, час згадати свій родовід, своє коріння та не дати заплямувати їх злочинами кремлівського режиму", – ідеться в заяві.

У МЗС також закликали світову спільноту посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на РФ.

Контекст:

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ проводила відкриту мобілізацію лише один раз: 21 вересня 2022-го нелегітимний президент Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію, а 28 жовтня тодішній міністр оборони Сергій Шойгу доповів про її завершення. Проте формально мобілізації в РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Путін указом від 30 вересня 2024 року розпорядився провести з 1 жовтня до 31 грудня призов на військову службу громадян РФ віком від 18 до 30 років, які не перебувають у запасі й підлягають призову, у кількості 133 тис. осіб.

У РФ, згідно з конституцією, вважають своїми тимчасово окуповані території Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей України, а також АР Крим.

За даними Центру національного спротиву (створений Силами спецоперацій України ЗСУ), 2024 року приблизно 7 тис. жителів окупованих територій підписали контракт з армією РФ.