У 2024 році приблизно 7 тис. українців підписали контракт з армією окупантів – Центр нацспротиву

Окупанти посилюють мобілізацію на ТОТ, зазначили в ЦНС
Фото: EPA

Країна-агресор Росія вербує людей у свою армію на тимчасово окупованій території (ТОТ) України. Про це 29 вересня поінформував Центр національного спротиву (ЦНС), який створили Сили спеціальних операцій України.

"Окупанти активно підтримують темпи залучення місцевих жителів ТОТ сходу та півдня України до вступу в ряди російсько-окупаційних військ. Так, за наявною інформацією, із початку поточного року по сьогоднішній день приблизно 7 тис. жителів окупованих територій підписали контракт з окупаційними військами", – ідеться в повідомленні.

Центр нацспротиву прогнозує, що окупаційні війська збільшуватимуть показники мобілізації місцевого населення на окупованій території.

"Основною і єдиною причиною залученості населення ТОТ у ряди ЗС РФ є високий рівень безробіття і складне матеріальне становище. На другому місці – агресивна дезінформаційна кампанія РФ проти України", – пояснили в ЦНС.

За його даними, російське міноборони обіцяє українцям, які укладуть із ними контракти, право на отримання земельних ділянок від органів окупаційної влади.

Контекст:

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

21 вересня нелегітимний президент РФ Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. 28 жовтня міністр оборони РФ доповів Путіну про її завершення.

7 грудня Путін заявив, що у продовженні мобілізаційних заходів у РФ "немає потреби". Водночас юридично мобілізації в РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Росія залучає до своїх збройних сил приблизно по 30 тис. осіб щомісяця, повідомляли в Головному управлінні розвідки Міноборони України 15 січня 2024 року.

РФ може розпочати нову хвилю мобілізації до кінця цього року, без неї наступ окупантів неможливий, писало видання Financial Times 24 травня.

Росія нарощує свої сухопутні війська – до кінця 2024 року планують збільшення їхньої чисельності в Україні до 690 тис. осіб, повідомив в інтерв'ю, опублікованому 24 липня, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

За час повномасштабної війни, за оцінкою Генштабу ЗСУ станом на 29 вересня, Росія втратила 651 810 військовослужбовців.