Окупанти заклали понад 20 мінних полів навколо ЗАЕС і Енергодара – Центр нацспротиву

У ЦНС розповіли про ситуацію на окупованій електростанції
Фото: EPA

Російські окупанти й далі використовують територію захопленої Запорізької атомної електростанції для розміщення особового складу своїх військ і складування боєприпасів та вибухових речовин, попри візит місії МАГАТЕ. Про це повідомив 15 вересня Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спеціальних операцій ЗСУ.

За даними центру від підпілля на окупованих територіях, на території ЗАЕС розміщено підрозділи Росгвардії загальною чисельністю до 1,3 тис. осіб. Зокрема, було ідентифіковано підрозділи ОМОН "Ахмат-1" (Грозний) і СОБР "Агат" (Пенза). Заради маскування частина окупантів, яка заступає на чергування, використовує форму воєнізованої охорони ЗАЕС, а не Росгвардії, зазначили у ЦНС.

Окрім того, росіяни використовують технічні й підвальні приміщення станції для стрілецьких і артилерійських боєприпасів.

Навколо Енергодара окупанти заклали понад 20 мінних полів, вони огинають станцію й місто і мають загальну протяжність приблизно 6,5 км, розповіли у ЦНС. За даними центру, окупанти досі бояться ймовірного десантування українських сил оборони із Дніпра.

Усьому цьому не завадив нещодавній візит місії МАГАТЕ, її маршрут ретельно й завчасно спланували окупанти, зазначили у ЦНС.

"Зважаючи на проявлену люб'язність і обійми генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з російським керівництвом окупованої АЕС, уже й не дивно, що його команда в черговий раз не помітила значного скупчення російських військ і озброєння на території атомної електростанції. Зокрема, уже не вперше їм не надали доступу до західної частини двох турбінних залів. Проте представництво організації лише занотувало цей факт і не винесло жодного рішення щодо представництва "Росатому", який управляє ЗАЕС", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

11 серпня 2024 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причину пожежі.

22 серпня в "Енергоатомі" заявили, що ЗАЕС на межі блекауту.