Клопотенко: У шкільному харчуванні тепер буде багато спецій. Раніше їх було заборонено використовувати. Чебрець, копчена і звичайна паприка, хмелі-сунелі, куркума

Клопотенко: Зараз усі на нас накричать, скажуть, що ми погані тощо. Але коли вони спробують, то відразу побачать, що придумані мною рецепти не сильно відрізняються від того, що вони готують
Фото: klopotenko / Instagram
Шеф-кухар і співавтор реформи шкільного харчування в Україні Євген Клопотенко розповів у інтерв'ю виданню "ГОРДОН", що розробив 160 рецептів страв для шкільних меню.

Він зазначив, що кухарі шкільних їдалень протестують проти реформи харчування, але "щойно вони побачать, що нічого страшного не сталося, то погодяться спробувати".

"Будь-яка революція не відбувається просто так. Ти прийшов і сказав людині: "Ти мусиш це робити по-іншому". Вона у відповідь: "Чому це? Не хочу я так робити". Тому треба заходити хитро. Зараз усі на нас накричать, скажуть, що ми погані тощо. Але коли вони спробують, то відразу побачать, що придумані мною рецепти не сильно відрізняються від того, що вони готують. Я спеціально закладав у цю реформу не радикальні зміни, а просто те, що було, подав трохи по-новому. Так, у кухарів шкільних їдалень зараз протест, але щойно вони побачать, що нічого страшного не сталося, то погодяться спробувати. І вже коли вони перейдуть ментально на новий рівень, я їм дам нові рецепти. Вони побачать, якою може бути їжа", – розповів Клопотенко.

Кухар уточнив, що зараз перехідний етап реформи, але сказав, що у шкільних їдальнях більше не буде сосисок, сардельок та ковбаси.

Клопотенко: У шкільному меню тепер будуть мінестроне, лобіо, фритата, шпундра, верещака і гамула. Читайте повний текст інтерв'ю

"Котлети залишаться. Тільки їх раніше смажили, а тепер запікатимуть. Вони стануть кориснішими. Будуть салати й омлети – скрамбл і фритата. Буде багато такого, що дорослих здатне здивувати: "Моя дитина сьогодні їстиме мінестроне, лобіо і фритату". У цьому й ідея – якщо з дитинства вчити дітей їсти таку їжу, то, подорослішавши, вони не лякатимуться назв. А поки у нас так: "Мінестроне? Я не знаю, чи можна моїм дітям їсти мінестроне. Може, це щось страшне". Так і є насправді. Люди бояться всіх цих назв", – додав Клопотенко.

Він навів приклад соусу болоньєзе, який, за даними кухаря, регулярно готує приблизно 10% людей, тоді як інші роблять це рідко. "Чомусь бояться. І я намагаюся їм донести: готуйте, це смачно і корисно!" – пояснив кухар.

Клопотенко розповів, що в їдальнях з'являться нагетси (він пропонує їх запікати), шпундра (свинина, тушкована з буряком у буряковому квасі), верещака (свинячі реберця, запечені у квасі зі спеціями і часником), яблучне печиво гамула.

Страви зі шкільного меню на презентації в Києві 24 травня (шпундра на другій праворуч тарілці). Фото: mon.gov.ua

"Також буде багато спецій. Раніше їх було заборонено використовувати, а тепер дозволено. Чебрець, копчена і звичайна паприка, хмелі-сунелі, куркума тощо, – сказав Клопотенко. – Я бачу Україну єдиним цілим і хочу, щоб скрізь було таке меню".

Контекст:

У 2015 році Клопотенко став переможцем п'ятого сезону кулінарного проєкту "МастерШеф" на каналі СТБ. Після перемоги в шоу телеканал запросив шеф-кухаря експертом у кілька телевізійних проєктів.

Клопотенко є співзасновником соціального проєкту Cult Food, метою якого є зміна культури харчування. 20 квітня 2021 року він увійшов до списку людей, які впливають на майбутнє світової гастрономії 50 Next, презентований The World's 50 Best Restaurants.

Нове шкільне меню, розроблене Клопотенком, презентували 24 травня в Києві за участю самого кухаря, першої леді України Олени Зеленської та міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, а також глави МОЗ Віктора Ляшка, повідомляло видання НВ. Ляшко тоді говорив про необхідність формувати здорові звички у дітей.