Колесник: Світовий космічний ринок до 2040 року має зрости до $1 трлн

Колесник: Без держпідтримки, без прогресивного законодавства ми не зможемо відкусити шматок пирога від цього ринку
Фото: Andrii Kolesnyk / Facebook

Експерт в аерокосмічній сфері, радник голови Національного космічного агентства Андрій Колесник в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив, що в Україні дуже мало приватних компаній, які працюють у сферах, пов'язаних із космосом.

Експерт в аерокосмічній сфері, радник голови Національного космічного агентства Андрій Колесник в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив, що світовий космічний ринок до 2040 року може зрости до $1 трлн.

За його словами, в Україні дуже мало приватних компаній, які працюють у сферах, пов'язаних із космосом.

"Якщо брати держкомпанії, то в управлінні Державного космічного агентства ще нещодавно було більше ніж 20 підприємств, які формально працювали на космос. Що стосується приватних компаній, то їх на сьогодні можна перерахувати на пальцях. Ще кілька років тому суб'єктам космічної діяльності видавали ліцензії. Причому не компанії як такій, а на конкретний контракт, або постачання, або вид робіт. У 2015–2017 роках, наприклад, видавали понад 100 дозволів на рік. Потім цей вид регулювання скасували", – зазначив Колесник.

На його думку, космічний ринок дуже перспективний.

"Світовий космічний ринок до 2040 року має зрости до $1 трлн. Він бурхливо розвивається. Лише США щороку додають 8–10% до свого обсягу. Це дуже перспективно. Але без держпідтримки, без прогресивного законодавства, без механізмів взаємодії з приватним сектором ми не зможемо відкусити шматок пирога від цього ринку", – підкреслив Колесник.

Українець Поляков посідає третє місце за інвестиціями в космічну сферу США після Маска і Безоса – Колесник. Читайте повну версію інтерв'ю

13 листопада Державне космічне агентство повідомило, що Україна долучилася до програми NASA "Артеміда" про співпрацю в дослідженні космосу.

29 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про відкриття космосу для приватних компаній.