Половина українців вірить у підтримку Заходу і справедливий мир для України – опитування

За даними КМІС, стало менше українців, які вважають, що Захід втомився від України
Фото: EPA

Приблизно 50% українців вірить у те, що Україна за підтримки Заходу здатна досягти успіху в боротьбі з російськими окупантами. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), які опублікували 9 жовтня.

"Між лютим і вереснем 2024 року до 38% зменшилася частка тих, хто вважає, що Захід втомився від України. При цьому наразі 54% українців вірять, що Захід хоче прийнятного для України завершення війни", – ідеться в публікації.

Найбільша частка тих, хто обрав відповідь "Захід продовжує допомагати", проживає на заході України – 56%.

Графіка: kiis.com.ua

У КМІС розповіли, що формулювали респондентам альтернативні запитання щодо сприйняття політки Заходу відносно до України. 

"Зробили окремий додатковий варіант, що "Захід втомлюється від України, але не тисне до несправедливого миру" (на додачу до двох основних варіантів). [...] У такому випадку настрої українців трохи більш критичні. Так, 47% респондентів обрали варіант, що Захід хоче прийнятного для України завершення війни. Натомість 46% говорять про втому Заходу, але з них половина при цьому відчувають тиск Заходу для неприйнятних поступок, а половина – що такого тиску немає (тільки "втома")", – пояснили у КМІС.

Графіка: kiis.com.ua

Опитування проводили з 20 вересня до 3 жовтня методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки в усіх регіонах України, підконтрольних українському уряду. Було опитано 989 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка не перевищує 4,1%.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру влітку 2024 року. Росії на саміті не було.

У вересні президент України Володимир Зеленський презентував план перемоги України представникам Заходу у США.