Майже третина українців згодна на переговори з РФ лише після деокупації територій – опитування

Більшість українців (81%) не готова виконувати вимоги Росії для завершення війни
Фото: EPA

Приблизно 32% людей, які живуть на підконтрольній українській владі території, вважають, що переговори про мир з країною-агресором Росією варто вести вже після того, як звільнять усі українські території. Про це свідчать опубліковані 29 серпня результати опитування, які провів у серпні Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

Соціологи зазначили, що такого погляду дотримуються представники всіх вікових груп, але серед молоді 18–29 років показник дещо нижчий (28%), ніж у середньому по країні, а серед респондентів віком 50–59 років, навпаки, вищий (36%).

Водночас 20% опитаних вважають переговори про мир імовірними навіть зараз, 19% допускають переговори винятково заради звільнення полонених і заручників, а 18% переконані, що з Росією домовлятися неможливо в принципі.

У регіональному розрізі до переговорів уже зараз, без особливих передумов, більше готові жителі півдня (36%) і сходу (27%), тоді як на заході й у центрі цей показник становить 15%.

"Переважна більшість українців продовжує демонструвати свою неготовність виконувати вимоги Росії задля завершення війни. На визнання окупованих територій частиною РФ навіть заради припинення війни готові піти лише 9% українців (у серпні 2023 року – менше 5%), а неприйнятним це вважає 81% (у серпні 2023-го – 90%), причому незалежно від віку респондентів", – підкреслили соціологи.

Скріншот: dif.org.ua

Опитування проводили з 8-го до 15 серпня за багатоступеневою вибіркою методом face-to-face на тих територіях, які контролює уряд України й на яких не тривають бойові дії. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з її нелегітимним президентом Володимиром Путіним це неможливо. Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони, в якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним"

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру з 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених й українських дітей, яких викрала Росія. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

У червні Путін висунув вимогу, щоб Україна віддала Росії Херсонську й Запорізьку області й визнала окупацію Донбасу й Криму. Після цього, за його словами, РФ готова почати з Україною переговори. Але після початку Україною Курської операції в Росії заявили, що про мирні переговори тепер "мови бути не може".