Сухопутні війська України попередили про кримінальну відповідальність за неправду про мобілізацію

У ЗСУ зазначили, що контролюватимуть і ТЦК
Фото: depositphotos.com

В Україні почастішали випадки поширення неправдивої інформації про мобілізацію. Це може стати причиною для відкриття кримінального провадження. Про це 19 жовтня заявили в Telegram Сухопутні війська Збройних сил України.

"Не дивлячись на широку інформаційно-просвітницьку кампанію, яку проводить держава в частині роз'яснення мобілізаційних заходів, почастішали випадки поширення викривленої і неперевіреної інформації, яка спрямована на підбурювання й розхитування суспільно-політичної обстановки всередині країни, нагнітання соціальних настроїв серед населення та, як наслідок, – зриву мобілізації громадян України до лав сил оборони України", – ідеться у повідомленні.

Його автори наголошують, що, згідно зі змінами до Кримінального кодексу України, "компетентні органи" можуть порушувати кримінальні провадження задля захисту законної діяльності сил оборони України і безпеки громадян.

"Будь-які викривлення й маніпулятивні тлумачення вимог чинного законодавства України відносно мобілізаційних заходів чи поширення не правдивої (компрометуючої) інформації, спрямовані на підрив безпекових заходів держави в цілому, надання будь-яких оціночних суджень без чіткої їх аргументації і достовірних фактів та їх поширення через різноманітні канали (особливо інтернет-медіа) з корисливою метою (умислом) слугують лише одній єдиній меті – підривати довіру суспільства до державних інституцій та сил оборони України в цілому", – заявили військові.

Вони зазначають, що порушення з боку територіальних центрів комплектування (ТЦК) "не залишаються без належної оцінки і контролю з боку командування Сухопутних військ".

"Кожному випадку надається належна правова оцінка з усіма санкціями, які передбачає чинне законодавство України. Також зазначимо, що в усіх без виключення обласних центрах України налагоджено дієву взаємодію обласних ТЦК із представниками уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", – пояснили в ЗСУ.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє їхню дію продовжили до 9 листопада 2024 року.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мали оновити для ТЦК свої персональні дані через центри надання адмінпослуг, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове підвищення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.

ЗМІ повідомляли, що в Києві ввечері 11 жовтня приблизно пів сотні співробітників ТЦК масово перевіряли документи в чоловіків після концерту українського гурту "Океан Ельзи" в Палаці спорту. У Київському міському ТЦК розповіли, що затримання громадян, які порушили норми закону, проводили працівники Нацполіції. Конфліктних ситуацій за участю військовослужбовців ТЦК зафіксовано не було, додали у столичному військкоматі.

За даними столичного ТЦК, рейди його працівників були ефективними – підвищилася явка.