"Якщо є бажання – ми завжди раді". Умєров відповів на заяви про нібито тиск США щодо мобілізації з 18 років

Умєров заявив, що питання мобілізації з 18 років не обговорювали
Фото: Рустем Умєров / Rustem Umerov / Telegram

Мобілізація в Україні відбувається відповідно до чинного законодавства. Так прокоментував міністр оборони Рустем Умєров на брифінгу 18 жовтня інформацію, що Сполучені Штати нібито тиснули на Україну щодо зниження віку мобілізації до 18 років, його цитує "Радіо Свобода".

"Перше: про мобілізацію обговорень не було. Друге: ми не коментуємо чуток. Третє: коли мене питають про мобілізацію, я кажу, що ми провели разом із парламентом закон, у якому чітко зрозуміло, як входить у периметр людина, як він стає військовозобов'язаним, як тренується, як виходить із периметра", – сказав міністр.

За його словами, іноді відбуваються обговорення цього питання, оскільки партнери України хочуть зрозуміти, чому Київ не мобілізує людей від 18 до 25 років. Але українська влада на це відповідає, що такою була умова Верховної Ради, яка дозволила уряду мобілізувати людей із 25 до 60 років, сказав Умєров.

На запитання, чи рішення щодо мобілізації можуть змінитися, міністр відповів, що зараз кожній людині дали можливість вибору.

"У законодавстві чітко визначено – із 25 [років] і вище. Якщо є бажання в когось прийти й служити своєму народу, ми завжди раді", – сказав він.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє їх дію продовжили до 9 листопада 2024 року.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мали оновити для територіальних центрів комплектування свої персональні дані через Центри надання адмінпослуг, електронний кабінет або прийшовши до ТЦК.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове підвищення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.

Радник глави Офісу президента України Сергій Лещенко заявив 15 жовтня, що американські політики від Демократичної й Республіканської партій США тиснуть на президента України Володимира Зеленського в питанні мобілізації. Зокрема їх цікавить, чому в Україні не проводять мобілізацію тих, кому від 18 до 25 років, зазначив Лещенко.