У Почаївській лаврі розпочала роботу комісія Мінкульту. Фото

За результатами перевірки в Почаївській лаврі комісія складе відповідні акти, вказали в Мінкульті
Фото: mcip.gov.ua

У Свято-Успенській Почаївській лаврі в Тернопільській області 5 червня розпочала роботу комісія Міністерства культури та інформаційної політики, яка перевірить стан збереження держмайна. Про це поінформував пресцентр Мінкульту.

Перевірити стан нерухомого майна Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника (розташований у Почаївській лаврі), яке у грудні 2003 року передали в безоплатне користування УПЦ МП, із 3-го до 29 червня доручив комісії т.в.о. глави відомства Ростислав Карандєєв.

"Наразі нас цікавить стан збереження будівель, а також те, наскільки відбувається дотримання техніки пожежної безпеки. Окрім того, нас цікавить ще й збереженість ікон, іконостасів, інших речей, які є невід'ємною частиною пам'яток комплексу. Усі ці речі описані, й усе це підлягає перевірці. Сьогодні робота тільки розпочалася. Це перший оглядовий виїзд", – розповіла начальниця відділу координації діяльності закладів культури департаменту Мінкульту Ольга Рутковська, яка очолила комісію.

За результатами перевірки комісія складе відповідні акти, вказали в Мінкульті.

Фото: mcip.gov.ua
mcip.gov.ua

Контекст:

До комплексу Почаївської лаври входить 18 будівель, 2003 року його передали в оренду на 49 років УПЦ МП, яка проводить там богослужіння.

4 січня 2023 року Кременецький райсуд у Тернопільській області оштрафував на 8,5 тис. грн ректора Почаївської семінарії Української православної церкви Московського патріархату Іова Смакоуза за розпалювання релігійної ворожнечі.

Профільний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту розірвати з УПЦ МП договір оренди Почаївської лаври, повідомила 7 квітня заступниця голови комітету Ради з гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Профільний комітет 10 квітня закликав Раду ухвалити проєкт постанови №9179, яка передбачає перевірку використання орендованого майна з подальшим розірванням договору, але його ще не розглянули в парламенті.