В Україні наступного тижня можуть повернути вимкнення електроенергії

Додаткових обсягів потужності в енергосистемі немає, кажуть в "Укренерго"
Фото: EPA (архів)

Україна наступного тижня може повернутися до застосування графіків вимкнень електроенергії, оскільки її споживання зросте через спеку. Про це 16 серпня сказала заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук в ефірі телемарафону, повідомило "Інтерфакс-Україна"

Синоптики прогнозують найближчим часом повторення сильної спеки. За словами Гринчук, підвищення температури "може призвести до того, що енергетикам доведеться застосовувати графіки відключень".

Заступниця міністра нагадала, що на енергетичних об'єктах по всій країні триває ремонтна кампанія й відновлення обладнання, пошкодженого внаслідок ворожих атак, і закликала споживачів ощадливо користуватися електроенергією.

Гринчук також рекомендувала бізнесу активно імпортувати електроенергію, щоб убезпечити себе від вимкнень.

Диспетчерський центр "Укренерго" прогнозує у зв'язку зі спекою ймовірне зростання споживання електроенергії на 10–12%.

"Для того щоб покрити такий рівень споживання, знадобилося б задіяти додатковий обсяг потужності, який дорівнює роботі декількох великих електростанцій. На жаль, додаткових обсягів потужності в системі немає. Українська енергосистема все ще відновлюється після восьми масованих ракетно-дронових атак росіян, які вони здійснили з березня по липень 2024 року", – наголосили в повідомленні. 

В "Укренерго" пообіцяли, що намагатимуться балансувати енергосистему й компенсувати дефіцит, зокрема залучатимуть аварійну допомогу з європейських країн, але за потреби обмежуватимуть споживання.

Контекст:

Російські окупанти цієї весни посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня до 30 липня в Україні були масштабні вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

26 липня в НЕК поінформували, що "є всі причини очікувати, що найскладніший період літа – уже позаду", ситуація в енергосистемі "дійсно покращилася".

Енергетики зазначали, що без вимкнень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об'єкти енергетики чи аномальної спеки.