В Україні почало зростати споживання електрики – "Укренерго"

Добовий максимум споживання зафіксували ввечері 14 жовтня
Фото: depositphotos.com

В Україні почало зростати споживання електроенергії через похолодання. Про це 15 жовтня в Telegram повідомила пресслужба "Укренерго".

За даними енергетиків, добовий максимум споживання зафіксували ввечері 14 жовтня.

"Він був на 4,2% вищим, ніж минулої неділі, 6 жовтня. Причина такої динаміки – зниження температури повітря в більшості регіонів України", – ідеться в повідомленні.

Однак в "Укренерго" зазначили, що таке споживання відповідає сезонним показникам. Водночас закликають українців користуватися потужними електроприладами в період найефективнішої роботи сонячних електростанцій – із 10.00 до 16.00.

"Нагадуємо, що зараз українська енергосистема продовжує відновлюватися після дев'яти масованих атак росіян. На енергооб'єктах тривають аварійні та планові ремонти. У години максимального споживання в енергосистемі зберігається дефіцит потужності", – розповіли енергетики.

Протягом доби Україна імпортує електроенергію з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини й Молдови, додали в "Укренерго".

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України, вони призвели до вимкнень електроенергії.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти здійснили в ніч на 26 серпня. Російські військові застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них  201 повітряну ціль. Водночас кілька безпілотників були "локаційно втрачені на території України", ще два – перетнули державний кордон із Білоруссю, наголосили у ПС ЗСУ. За даними уряду України, під повітряний удар РФ потрапило 15 областей.

6 вересня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна має шанс пройти зиму без вимкнень електрики, якщо Росія не завдасть ударів, які критично вплинуть на енергосистему.